În zilele de 17– 18 și 24 – 25 octombrie, în localitățile Suceava, Paltinu, Ciumârna, Lipoveni, Dragomira, Solonețu Nou, Pleșa se vor organiza ”Ateliere meșteșugărești multietnice!”, proiect finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice. Toți tinerii participanți la proiect vor avea ocazia să învețe meșteșuguri străvechi păstrate din generație în generație de la meșterii populari din fiecare comunitate.
Datoria tinerilor participanți va fi să învețe îndeletniciri meșteșugărești de la ei, să le confecționeze, iar apoi să le transpună în formă digitală pentru a le promova, toate etapele fiind desfășurate în echipe de 6 tineri și 2 meșteșugari la fiecare etnie în parte: polonezi, ucraineni, rusi-lipoveni si germani. Astfel tinerii vor intercepta și valorifica cultura, valorile culturale și vor avea datoria de a le transmite mai departe iar meșterii vor avea ocazia de a transmite din priceperea, tainele și model de confecționare a obiectelor.
Expoziția organizată la sfârșitul celor 4 zile va avea ca scop crearea unui cadru de coexistenţă a celor mai diverse curente şi tendinţe estetice în domeniul artei, stimulând dezvoltarea contribuției artistice a fiecăruia dintre participanți.
„Originalitatea fiecărei etnii se caracterizează prin potențialul creator, care își găsește expresia în cultura materială și spirituală. Un loc aparte în această cultură îl ocupă meșteșugurile populare. Prin aceste activtăți se urmărește sensibilizarea publicului în ceea ce privește valorificarea meșteșugurilor etnice, identificarea meșteșugurilor și confecționarea lor, obiecte hand made pe cale de dipariție datorită lipsei de interes a tinerilor de a se implica mai mult și valora patrimoniul cultural al unei etnii.Aceste meșteșuguri pot duce la o cunoaștere mai bună între etnii precum și valorificarea bunurilor finite obtinute în urma atelierelor meșteșugărești.: Prin activitățile desfăşurate în atelierele meșteșugărești, tinerii vor ajunge la înţelegerea, cunoaşterea importanței transmiterii entității culturale, la păstrarea și conservarea acesteia dar și cultivarea si valorizarea bagajului cultural pe care îl au etniile ce trăiesc alături de români. Pe lângă toate acestea vor învăța lucruri noi, vor cunoaște comunităâi etnice noi și de asemenea vor învăța să confecționeze diferite obiecte reprezentative fiecărei comunități în parte. Crearea de activități în care tinerii să fie responsabilizați pentrualegerile care le fac și să obțină feedback în diverse situații de comunicare. Marele interes faţă de meşteşugurile populare etnice este motivat nu numai de aprecierea obiectivă a valorilor vitale, estetice şi etice, dar şi din cauza unei crize ecologice legate de pierderea capacităţilor de creaţie, de valorificare a bunurilor materiale, de slăbirea continuităţii între generaţii şi destrămarea patrimoniului tehnico-cultural şi etnic al poporului. De faptul cum vom reveni la valorile etnoculturale, depinde viitorul şi continuitatea neamului, destinul culturii etnice” a declarat Alina Valentina Spaine, coordonatoarea proiectului.
Între atelierele meșteșugărești se află pictura pe piatră, sculptura în piatră, ateliere de pictură, cusutul mărgelelor și brodat batistuțe, ateliere de modelare fimo și confecționare bijuterii, pictură pe sticlă, masa rotundă cu minoritățile.