Miercuri 08 Mai 2024, Actualizat acum 128 zile 12:00 am

Propunerea legislativă privind impozitarea creanțelor bancare, inițiată de Steliana Miron, a trecut de plenul Senatului

steliana mironPropunerea legislativă privind impozitarea creanțelor bancare, inițiată de senatorul sucevean Steliana Miron, a trecut de plenul Senatului. Aceasta a fost votată de senatori, dar pentru a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, trebui să treacă și de plenul Camerei Deputaților.

like-facebookA devenit o problemă de siguranţă naţională presiunea la care sunt supuşi românii datornici firmelor de recuperări creanţe. Legislaţia este net favorabilă acestor firme, acestor instituţii financiar nebancare care funcţionează practic în acelaşi condiţii ca şi societăţile comerciale, plătind un impozit doar de 16%. Astfel, 3,5 milioane de români împreună cu familiile lor sunt împinşi la periferia societăţii, iar ca să evite executarea silită trebuie să nu mai dobândească alte bunuri sau eventual să plece din România. Pentru a evita acest fenomen dramatic, propun ca aceste firme să poată cere datornicilor cel mult dublul sumei cu care au cumpărat creanța. Cei 3,5 milioane de români ar putea să-şi răscumpere creanţele printr-o înțelegere directă cu banca fără a mai fie nevoie să fie hărțuiți de aceste firme de recuperare. În momentul de faţă, aproape 30% din populaţia activă care ar putea aduce plus valoare este împinsă în prăpastie devenind o problemă socială, naţională a României”, a spus senatorul PNL Vasilica Miron, pentru stiripesurse.ro.

 

Propunerea legislativă se referă la limitarea câştigurilor fabuloase pe care recuperatorii le obţin din creanţele cesionate de la bănci. Potrivit acesteia, „creanțele cesionate pot fi valorificate până la un prag maxim, reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanței prevăzute în contract, dar fără să depășească debitul principal. Dacă o creanță este cumpărată cu 5%, valoarea maximă ce se poate recupera de la debitori va fi de 10%”.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*