Miercuri 26 Iunie 2024, Actualizat acum 177 zile 12:00 am

Patru focare de boala limbii albastre în județul Suceava

vacaÎn patru gospodării din județul Suceava au fost confirmate patru cazuri de boala limbii albastre. Direcția Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a instituit o zonă de control de 20 de kilometri în jurul focarelor.

Boala limbii albastre a fost confirmată, în ultima săptămână, la patru vaci din patru gospodării învecinate din localitatea suceveană Poieni-Solca.

like-facebookBoala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*