Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Polițiștii suceveni, cu ochii pe elevii chiulangii

Cadre didactice instruite de polițiști

Cadre didactice instruite de polițiști

Peste 350 de poliţişti au desfăşurat zilnic, în perioada 14 – 18 septembrie 2015, activităţi suplimentare de prevenire, patrulare şi monitorizare a traficului rutier din zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

Urmare a acestor măsuri dispuse, în prima săptămână de şcoală nu a fost înregistrat nici un eveniment negativ la nivelul judeţului cu implicarea elevilor în calitate de victime sau autori ai unor infracţiuni sau evenimente rutiere.

Şi în perioada următoare, toate unităţile de învăţământ vor fi incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, comanda IPJ Suceava a dispus supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Poliţiştii îi atenţionează pe elevi că în perioada următoare vor fi desfăşurate acţiuni de prevenire şi combatere a abandonului şi absenteismului şcolar. Controale vor fi efectuate şi la unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

Poliţiştii de prevenire, au desfăşurat deja mai multe activităţi de informare şi responsabilizare a tinerilor, fiind organizate şi întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi. A fost implementat Programul de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor 2015/2016, specialiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii elaborând teme de pregătire ce vor fi promovate la nivelul unităţilor de învăţământ în cadrul orelor de dirigenţie şi cu prilejul altor acţiuni cu caracter de informare şi prevenire.

Poliţiştii rutieri au asigurat în perioada 14 – 18 septembrie afluirea şi defluirea traseelor de deplasare a elevilor către unităţile de învăţământ, nefiind înregistrat nici un eveniment rutier cu implicarea elevilor. Poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în continuare în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Ţinem să mulţumim cadrelor didactice, părinţilor şi reprezentanţilor mass-media pentru buna colaborare în desfăşurarea activităţilor preventive – rezultatele evidenţiindu-se în gradul de siguranţă al elevilor şi în lipsa unor evenimente negative.

Pentru ca elevii să fie în continuare în siguranţă , poliţiştii recomandă:

Drumul spre şcoală

Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate.

Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă.

Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase.

Dacă eşti în pericol, strigă după ajutor şi cere sprijinul elor din jur.

Întotdeauna anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală.

Nu te juca cu telefonul mobil pe stradă.

La şcoală

Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicit sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi.

Atunci când eşti martor la o ceartă sau o încăierare, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice.

În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc, ameninţă ori pretind bani sau alte bunuri elevilor, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.

Dacă vreun coleg îţi propune să faci ceva cu care u nu eşti de acord, refuză categoric. Acţionează conform propriilor tale convingeri.

Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii primul care renunţă! Un conflict poate avea urmări grave!

Acasă

Când eşti singur acasă, nu uita ca imediat ce ajungi în locuinţă să încui uşa. Nu deschide uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau îţi cer. Nici măcar atunci când pretind că sunt trimise de părinţii tăi.

Dacă cineva forţează uşa de la intrare, trebuie să faci zgomote puternice, să alertezi vecinii şi să suni la 112.

În absenţa părinţilor nu-ţi invita prietenii în locuinţă.

Dacă sună telefonul şi nu recunoşti persoana cu care vorbeşti, nu da relaţii despre programul părinţilor şi nu le spune că eşti singur.

Nu părăsi locuinţa fără acordul părinţilor.

Siguranţa rutieră

Traversează strada pe marcajul pietonal (”zebra”), prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora.

Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice, ori în imediata apropiere a acesteia.

Nu traversa strada în fugă. În intersecţiile unde nu există semafor sau trecere

pentru pietoni, traversează numai pe la colţul străzii, după ce te asiguri că nu se apropie vreo maşină.

Aşteaptă sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie.

După coborârea din mijloacele de transport public nu trece prin faţa sau prin spatele lor. Traversează numai după plecarea din staţie a vehiculului.

Cu bicicleta, rolele sau skate-board-ul, deplasează-te numai prin zonele special amenajate în acest scop sau prin parcuri.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*