Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Nissan 4×4 donat pompierilor voluntari de la Crucea

nissan pompieri crucea (1)Centrul Zonal al Serviciului Voluntar Situații de Urgență Crucea a primit ca donație de la OVR Suisse un autoturism marca Nissan 4×4 din 2004.

Potrivit primarului comunei Crucea, Dorin Rusu, autoturismul de teren este destinat pentru interventii rapide. Pompierii voluntari au mai primit ca donație pe lângă mașină și echipamente precum și materiale necesare.

nissan pompieri crucea (2)Donația a fost făcută în cadrul unui eveniment desfășurat, luni, la Băile tușnad-Harghita, în prezența Excelenței Sale, Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveției în România și a lui Francis Giurgiu, președinte OVR pe România.

Cu cinci ani în urmă, guvernul a dat o lege conform căreia fiecare comună din România trebuie să-și înființeze propriul serviciu de pompieri voluntari. O mână de oameni, români și elvețieni, au găsit totuși soluția.

Și au pornit de la o bază creată în 1993: Asociația Opération Villages Roumains-Suisse. Exista un istoric al cooperării, astfel încât, cu sprijinul Asociației, au fost create, după apariția legii, patru centre de voluntari pentru situații de urgență (incendii, inundații, accidente) la Gherla, Oltina-Constanța, Livezi-Bacău și Deda-Mureș.like-facebook

Instruirea voluntarilor a fost făcută atât de către militarii autohtoni, cât și de pompieri elvețieni care vin în concediu, benevol, pentru a-i ajuta pe români. Această probă de reușită a calificat Asociația Opération Villages Roumains-Suisse pentru o finanțare de 250.000 de franci elvețieni prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român*, destinată proiectul „Pompiers 2013-2016”, datorită căruia numărul centrelor de pompieri voluntari din comunele românești, instruiți să intervină în situații de urgență, va crește.

Pompierii voluntari pot rezolva singuri astfel de evenimente foarte bine și, mai mult, sunt instruiți să intervină și în alte situații, cum ar fi inundațiile. De la începerea proiectului cu finanțare elvețiană au mai fost create încă patru centre: la Crucea-Suceava, Cornești-Cluj, Plăieșii de Jos și Sânmartin – Harghita. Urmează și altele până în 2016.

„Au fost gândite ca centre zonale de intervenții de urgență care unesc 4-5 comune, astfel încât ajungem la un efectiv total de 40-50 de pompieri voluntari capabili să acționeze împreună”, explica Francisc Giurgiu, reprezentantul român în proiect.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*