Peste 200 de copii au început anul școlar 2015-2016 la Şcoala nr. 2 „Dimitrie Păcurariu” din Şcheia, reabilitată în întregime.
La deschiderea oficială au fost prezenți primarul comunei, Vasile Andriciuc, însoțit de viceprimar și consilieri locali, doi preoți din localitate și un ofițer de poliție.
În debutul festivității, cele două fețe bisericești au oficiat slujbă de Te Deaum și sfințirea claselor. Au fost amenajate şase noi săli de clasă, două clase pentru grădiniţă, un laboratoar de chimie , o sală de festivităţi, o sală de sport şi un cabinet stomatologic și două cetrale termice pe gaz.
Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a declarat că investiţia în valoare de 2,5 milioane de lei a fost realizată cu bani din bugetul local.
„Dragi copii, o surpriză pentru satul Șcheia este modernizarea acestei școli vechi. Consiliul Local a decis ca cea mai bună investiție care trebuia făcută în acest an a fost a fost modernizarea acestei școli pentru ca micuții să beneficieze de condiții normale și aș spune moderne. Să exploatăm această școală într-un mod civilizat pentru că investiția este foarte mare iar banii care au fost alocați sunt banii noștri, ai părinților și ai comunității. Am încredere că investiția făcută își va regăsi mulțumirea în rezultatele pe care dumneavostră le veți obține. Mulțumim cadrelor didactice pentru că acești elevi din Șcheia au obținut rezultate foarte bune în cursul anilor 2014 și 2015. Sperăm că și noul an școlar să fie foarte bun. Unităţile de învăţămînt sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, toate avînd autorizaţie sanitară de funcţionare. Asigurăm copiilor noștri condiții optime pentru a învăța”, a spus Andriciuc.
Dat fiind faptul că luni a fost o mare zi de sărbătoare, cei doi preoți au oferit din partea biseriicii atât primarului cât și directorului coordonator o cruce care să fie călăuză pentru credincioșii creștini și să înalțe pe culmi calitatea învățământului de la această școală.
„Având un laborator de chimie, nădăjduim că mulți dintre copii vor ajunge mediici și farmaciști”, a spus preotul Cezar Onisim.
„Cel mai minunat lucru din sat este școala primară care ne deschide nouă ușile pentru a ajunge la liceu și facultate și l alte instituții de învățământ superior. Dumnezeu să vă lumineze mintea, să învățați, învățați și iarăși să învățați pentru că pregătirea ne va aduce bucurie, progres, o viață mai bună și sănătate”, a mai spus cea de a doua fața bisericească.
Directorul coordonator, Ioana Bahrincean, a spus că în comuna Șcheia învață 700 de copii, iar în satul Șcheia peste 50 la sută din elevi sunt de etnie romă.
„Sperăm o colaborare mai bună cu coala nu numai a copiilor ci mai ales a părinților. Mulțumim domnului primar și Consiliului Local că ne-au sprijinit în modernizarea unității de învățământ”, a spus Ioana Bahrincean.
Copiii au fost nerăbdători să intre în clase să se așeze în bancă, dar și să ofere flori cadrelor didactice.
Ioan Boghean este unul din învățătorii care mai are doi ani și va ieși la pensie.
„Am pentru prima data clasa pregătitoare. E frumos să fii dascăl și să te bucuri de rezultate alături de copii”, ne-a spus Ioan Boghean.
Și dacă mai toți micuții au venit însoțiți de părinți au fost și cazuri când au venit la școală însoțiți de bunici. Maria Baciu din Șcheia a venit să-și aducă nepoțica la grădiniță.
„Tatăl ei este la lucru în străinătate iar mama ei a abandonat-o și a rămas în grija mea. Mă bucur să am o nepoțică de care am grijă. E frumos chiar dacă poate sunt persoane care critică asemenea situații. Parcă avem ca bunici mai multă răbdare”, ne-a spus femeia.