Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Amenzi de aproape două milioane de lei date în cadrul acțiunii Blocada

razie politiePoliţia Română a desfăşurat timp de cinci săptămâni acţiunea Blocada, atât pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, cât şi pentru asigurarea unui trafic rutier fluent, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei.

În perioada 25 iulie – 31 august a.c., sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel teritorial s-au desfăşurat acţiuni preventiv-reactive, la care au participat poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliție transporturi, acțiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase.

În activităţile desfăşurate, poliţiştii au urmărit prevenirea comiterii de infracţiuni, asigurarea deplasării în siguranţă dinspre/către punctele de trecere a frontierei, precum şi asigurarea fluenţei traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens.

Pe perioada desfăşurării acţiunii ,,Blocada”, la nivelul judeţului Suceava , au fost derulate 396 de acţiuni şi controale şi 318 filtre rutiere, fiind constatate 328 de infracţiuni. Au fost constatate 130 de infracţiuni de natură judiciară, 121 de infracţiuni la regimul rutier, 12 infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor şi 65 alte genuri de infracţiuni.

De remarcat faptul că, datorită prezenţei sporite a efectivelor de poliţie în teren, 140 de infracţiuni au fost constatate în flagrant.

În cadrul acţiunilor derulate au fost identificate şi confiscate 8 arme letale şi neletale şi 548 elemente de muniţie.

Au fost aplicate 5768 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.846.834 lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 108.033 lei.

În scopul prevenirii evenimentelor rutiere şi impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, au fost aplicate 4493 sancţiuni la OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice. Cele mai multe sancţiuni – 1863, au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Au fost reţinute 275 de permise de conducere, 101 pentru depăşirea regimului legal de viteză, 39 pentru consum de băuturi alcoolice şi 136 pentru depăşiri neregulamentare şi alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 129 certificate de înmatriculare.

Numai în ultimele zile ale acţiunii, în perioada 27 – 31.08.2015 la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, au acţionat 383 de poliţişti din structurile de poliţie rutieră, ordine publică, investigaţii criminale, poliţie transporturi, arme, explozivi, substanţe periculoase dar şi din alte structuri de poliţie.

Au fost organizate 119 filtre rutiere şi acţiuni şi controale, fiind constatate 52 de infracţiuni, cele mai multe – 30 , fiind la regimul rutier . Au fost constatate alte 14 infracţiuni de natură judiciară, 1 la regimul armelor şi muniţiilor şi 7 alte infracţiuni.

De asemenea, a fost confiscată o armă neletală.

Au fost aplicate 901 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 330.423 lei. De asemenea au fost reţinute 57 permise de conducere şi au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Exemple:

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialişti din cadrul Comisariatului Regim Silvic și Cinegetic Suceava, Garda Națională de Mediu, Direcția Silvică Suceava şi I.J.J. Suceava, au procedat la verificarea legalităţii exploatării masei lemnoase într-o partidă constituită pe raza Ocolului Silvic Breaza, de către o societate comercială cu sediul în comuna Mălini, județul Suceava, ocazie cu care, au fost identificate 41 cioate provenite din tăierea de pe picior de arbori răşinoase nemarcaţi, cu un volum total de 23,262 m.c. şi valoare de 4.675 lei fără TVA, care depăşeşte de 40,65 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de un bărbat de 63 de ani, din comuna Mălini, județul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori şi faţă de un bărbat de 55 de ani din aceeași localitate, administratorul societății care a efectuat exploatarea masei lemnoase, pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de Legea 46/2008.

Pe linie de circulație rutieră:

A fost depistat un bărbat de 27 ani din comuna Grănicești în timp ce conducea pe drumurile publice un autoturism înmatriculat în străinătate având numărul de înmatriculare expirat şi fiind verificat în baza de date pe linia deţinătorilor de permise de conducere auto, s-a constatat că nu figurează ca fiind posesor al vreunei categorii de permis de conducere. De asemenea, întrucât emana halenă alcoolică, a fost a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat,fiindu-i recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat”, ”fără a poseda permis de conducere” și ”Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fapte prev. de art. 334 alin.1, art.335 alin.1 și art.336 alin.1 din Codul Penal, cu aplicarea art.38 alin.1 din codul penal.

Sursa: Comunicat IPJ Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*