Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Directorul SGA amenință cu sancțiuni firma care gestionează exploatarea minieră Min Bucovina

poluareFirma Consersim, care gestionează exploatarea minieră aparținând Min Bucovina, va fi scancționată pentru poluarea  râului Bistrița. Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor, Daniel Drăgoi,  s-a început o acțiune de verificare a documentației firmei care se ocupă cu monitorizarea fostei  mine Isipoaia.

like-facebookLucrările de închidere a minei au fost finalizate în urmă cu doi ani.  SGA a dat starea de alertă, în aval, la Primăria Broşteni, la fiecare zonă din aval, pentru a fi luate  măsuri, iar populația să nu alimenteze cu apă din râu inclusiv animalele să nu fie adăpate.

Nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă și potrivit SGA situația a revenit la normal.  Trebuie amintit că joi, a fost înregistrat un  accident ecologic la fosta mină “Isipoaia” de la Leșu Ursului.

Două diguri de beton armat au cedat, iar aluviunile  de substanțe toxice s-au scurs în rîul Bistrița   Apa a devenit pentru două ore de culoare portocalie iar la fața locului au ajuns comisari ai Gărzii de Mediu, Agenției de Protecția Mediului și inspectori de la Sistemul de Gospodărire a Apelor. Drăgoi susține că apa  poluată nu a ajuns în rețeaua de alimentare, iar populația nu a fost afectată.

„Poluarea formată nu a ajuns în gospodării iar pe viitor astfel de situații trebuie evitate. Au fost acumulări de apă de mină care au debușat  afară, prin două conducte, care evacuează din interiorul minei. Dacă în mod normal, pe cele două conducte sera un debit de 10-15 litri pe secundă, de această dată  presiunea a crescut de 10 ori, la 150 de litri pe secundă. Astfel, a fost modificată  clasa de calitate a râului, din clasa a II-a, în clasa a III-a, adică poluare”, a spus Drăgoi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*