Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

Un fost profesor sucevean, cel mai puternic expat din Europa. Are pe mână un business de 5 miliarde de euro

silviu popoviciUn fost profesor sucevean, de 47 de ani, a devenit cel mai puternic expat român din Europa. Absolvent al Facultății de Fizică din Iași și cu o diplomă de master în administrarea afacerilor la London Business School, dar și absolvent al programului Advanced Management din cadrul Harvard Business School, Silviu Popovici a preluat conducerea businessului PepsiCo în Rusia, Ucraina şi statele CSI, în total 12 pieţe cu afaceri cumulate de peste 5 mld. dolari.

like-facebookIniţial, acesta  a fost profesor de fizică într-un sat de lângă Suceava. Acum, suceveanul conduce operaţiunile de pe cele 12 pieţe de la Moscova.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

„Povestea carierei mele începe acum circa 20 de ani, când eram profesor de fizică într-un sat de lângă Suceava. În 1993, imediat după facultate, unul dintre prietenii mei cei mai buni s-a angajat la o firmă care vindea ţigări. A primit un Ford Mondeo ca maşină de serviciu, ceea ce mie, la momentul acela, mi s-a părut extraordinar”, a povestit Silviu Popovici pentru Ziarul Financiar.

În acel moment el venea la serviciu, adică la şcoală, cu autobuzul. A decis să renunţe la acest job şi, după ce a văzut într-un ziar local un anunţ pentru o poziţie de supervisor de vânzări la Coca-Cola, a intrat în capitalism. A primit ca maşină de serviciu un Oltcit, iar doi ani a stat la Iaşi gestionând vânzările Coca-Cola în Moldova.

„Noi, românii, suntem ambiţioşi şi muncitori, dar mai este ceva ce nu am aflat decât în 1998 când am ajuns în Rusia. Atunci, Coca-Cola a trimis în Siberia români şi irlandezi, oameni cu experienţă comparabilă. Majoritatea românilor s-au adaptat, irlandezii, în marea lor majoritate, nu. Nu ştiu dacă românii sunt mai aproape de sufletul rus decât vesticii, clar este că sunt mai maleabili şi învaţă mai repede să se descurce. Am adaptat modelul vestic la realitatea locală şi aşa am fost acceptat de cei de aici”, a spus Popovici.

Silviu tânjește însă după meleagurile românești și are în plan ca după 10 să se întoarcă în România.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*