Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Sute de suceveni refuză cardul de sănătate din motive religioase

card-de-sanatateSute de suceveni refuză cardul de sănătate din motive religioase. Potrivit unui comunicat al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, din cele aproximativ 407.000 de carduri nationale tiparite pentru persoanele asigurate din judetul Suceava, au fost returnate de catre operatorul de servicii postale catre CAS Suceava un numar de 20.950 carduri nationale, care nu au putut fi inmanate beneficiarilor.

like-facebookDin cele 20.950 carduri nationale returnate de operatorul postal la sediul CAS Suceava, intre 9 ianuarie si 24 august, institutia a distribuit 7.735 carduri nationale persoanelor asigurate care le-au solicitat.

In ultima perioada media zilnica a cardurilor eliberate de CAS Suceava este de 40 carduri, programul de lucru cu publicul fiind de luni pana joi intre orele 09 si 15 si vineri intre orele 09 si 13. Intre 1 mai si 24 august au fost eliberate 2.216 adeverinte de inlocuire a cardului national, pentru asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul si 890 adeverinte inlocuitoare pentru asiguratii care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta acest card.

În acelasi interval CAS Suceava a eliberat 5.004 adeverinte care atesta calitatea de asigurat pentru cei care nu au primit cardul national.In prezent sunt in curs de distribuire de catre operatorul de servicii postale un numar de 1.700 carduri tiparite pentru cei care au pierdut cardul si au solicitat CAS Suceava adeverinte de inlocuire.

Astazi sunt ridicate de catre operatorul de servicii postale, in vederea distribuirii, un numar de 19.952 carduri nationale pentru asiguratii CAS Suceava. Pana la aceasta data la nivelul judetului au fost activate un numar de 222.411 carduri, iar implementarea acestui sistem decurge in limite normale.

„Rugam asiguratii care au card national sa nu solicite Casei de Asigurari de Sanatate Suceava adeverinte de asigurat, deoarece dovada de asigurat este cardul national.De asemenea, rugam asiguratii sa anunte CAS Suceava, prin depunere si transmitere de documente doveditoare, orice modificare a calitatii de asigurat, pentru ca insitutia noastra sa poata opera in timp util aceste informatii”, susțin reprezentanții CAS Suceava.

Incepand cu data de 1 septembrie 2015, cardul national de sanatate devine unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani, anunta Casa de Asigurari Suceava printr-un comunicat de presa.

Cei  care nu au intrat inca in posesia cardului pot sa verifice daca li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispozitie de CNAS sau se pot adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenta carora se afla pentru verificare si, după caz, eliberarea cardului de sanatate. Asiguratii carora pana la aceasta data nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia.

Sucevenii care au pierdut sau deteriorat cardul de sanatate vor solicita eliberarea unui card duplicat la CAS, unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, adica 15,5 lei. Pana la primirea noului card de sanatate, asiguratii vor avea acces la servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate ce li se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguratii care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sanatate, vor depune o cerere in scris la CAS in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acesti asigurati in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate cu termen de valabilitate 3 luni.

Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentata ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu. Pentru asiguratii care implinesc varsta de 18 ani si dobandesc calitatea de asigurat se genereaza automat din sistem comanda de tiparire si distribuire a cardului de sanatate. Nu este necesara solicitarea in scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceastia vor primi cardul national de sanatate prin servicii postale, la domiciliul inscris in cartea de identitate.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*