Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Localnici la mila Domnului. Satul riscă să fie inundat din cauza unei investiții neterminate

Inundație la Dornești, în 2010

Inundație la Dornești, în 2010

Câteva sute de case din satul Dornești ar putea fi inundate în cazul unei ruperi de nori din cauza faptului că investiția peste pârâul Ruda nu poate fi finalizată.

Dacă Primăria comunei este într-un stadiu avansat de efectuare a lucrărilor  la pod și la sfârșitul acestui an, investiția ar putea fi gata, regularizarea pârâului stagnează. Și asta pentru că lucrarea, fiind promovată de AN „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală „Siret” Bacău, nu are bani de continuare a lucrărilor deși a efectuat 80 la sută din investiție.

În anii 2008 și 2010, pârâul a ieşit din matcă şi a inundat peste 300 de gospodării din Dorneşti, unele dintre gospodării fiind situate în zona pârâului Ruda. like-facebook

primar dornesti podDupă câțiva ani de la calamități, am reușit să primim finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în primavara acestui an suma de 2 miliarde de lei vechi și am începutul lucrul. O parte din bani au fost alocați și de la bugetul local. Lucrarea este în plină desfășurare, am turnat de câteva zile culeele la pod. La rectificarea de buget de zilele trecute ni s-a mai alocat 3,5 miliarde de lei vechi și sperăm să ne apropiem de finalizarea lucrării. A fost dată comandă la grinzi și constructorul mai are de făcut câteva amenajări la lucrare inclusiv, apărarea de mal”, a spus primarul comunei, Gheorghe Luță.

Există totuși o problemă deosebit de gravă și anume cea a regularizării pârâului Ruda, investiție care aparține Direcției Apelor Bacău și care deși a fost efectuată în proporție de 80 la sută, din cauza lipsei banilor nu poate fi continuată.

Ni s-a spus că nu poate continua lucrarea din cauză că aceste investiții trebuie încastrate una în alta. Noi facem lucrarea la pod, dar Apele Române nu au mai mișcat un deget în regularizare pentru că nu au bani. Am făcut adrese la minister, dar și la SGA Suceava, să știm ce se întâmplă și am cerut alocarea de finanțare, însă răspunsul a fost destul de clar. Lucrarea de regularizare aparține Apelor Române care a realizat încă de acum 2 ani circa 80 la sută din regularizare a pârâului, dar acum nu sunt bani cuprinși pentru finanțarea în continuare. Sperăm ca până la sfârșitul anului să fie finalizată construcția podului, suntem în pericol mare de a fi inundat satul din cauză că regularizarea și îndigurea pârâului nu a fost finalizată de la pod până în zona podului CFR în lungime de 300 de metri. Dacă nu se va finaliza această investiție, pericolul inundării persistă în continuare. Primăria poate face orice dacă are finanțare, iar noi ca administrație locală nu putem primi finanțare pentru regularizare pentru că nu suntem administratorul apelor. Apele Romîne au realizate trei sferturi din lucrare și trebuie să o contine mai ales că au și proiectul făcut în acest sens”, a spus primarul comunei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*