Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Sute de tranferuri ale elevilor, anulate de minister. Plângeri penale împotriva a zece profesori, inspectori şcolari şi informaticieni

sediu-isj-suceavaMinisterul Educaţiei, prin secretarul de stat Vasile Şalaru, a anunţat că va sesiza organele de cercetare penală în cazul comisiei care a aprobat transferuri ilegale ale unor elevi în clasa a IX-a, după încheierea repartiţiei computerizate la licee. Membrii comisiei, din care fac parte inspectori şcolari, profesori şi informaticieni, sunt suspectaţi de abuz în funcţie în cazul transferurilor.

like-facebookInspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, ne-a declarat, ieri, că prin decizia nr. 248/26.02.2015 s-a stabilit următoarea componenţă a acestei comisii: preşedinte Gheorghe Lazăr; secretari – Cristina Albu, Maria Pintilescu şi Constantin Tiron; membri – Cristina Nechifor, Petru Crăciun, Ionel Dumistrăcel, Andra Ramona Chiper, cărora li s-au adăugat informaticienii Ioan şi Elena Monica Posmagiu.

„Eu am intrat în concediu din data de 13 iulie până pe 7 august pentru a învăţa pentru examen (n.r. – pentru funcţia de inspector general al IŞJ) şi toate atribuţiile ca preşedinte al comisiei au fost preluate de domnişoara inspector Cristina Teodorovici”, a spus Lazăr.

Acesta a mai precizat că respectiva comisie a avut şi mai are încă alte atribuţii, în afara aprobării transferurilor, care s-au efectuat după data de 24 iulie a.c. De asemenea, inspectorul general a spus că, până ieri după-amiază, nu primise încă raportul întocmit de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei în urma anchetei efectuate la IŞJ Suceava în cazul transferurilor. Acelaşi lucru ni l-a spus şi inspectorul adjunct Cristina Teodorovici, care a mai afirmat că până când nu va primi raportul nu mai face nici un fel de declaraţii publice. Nici unul dintre membrii comisiei nu a fost informat până acum oficial în legătură cu măsurile dispuse de minister în dosarul transferurilor.

 

Ministerul Educaţiei a decis anularea transferurilor făcute cu încălcarea legii

Reamintim că secretarul de stat Vasile Șalaru a declarat că în urma anchetei efectuate la Suceava a reieşit că din cele 523 de cereri de transfer au fost aprobate de comisia condusă de inspectorul adjunct Cristina Teodorovici 386 de cereri depuse în termenul prevăzut de lege şi şapte cereri făcute după acest termen. Din acest număr impresionant, conform secretarului de stat Șalaru, doar 38 au îndeplinit criteriul de medie, 12 s-au încadrat în criteriul ”gemeni, tripleţi” şi două au respectat criteriul vocaţional. Restul, de 332 de solicitări, ”au fost aprobate fără respectarea criteriului de medie, deci sunt ilegale”.

În urma acestor constatări, Ministerul Educaţiei a decis anularea transferurilor făcute cu încălcarea legii. În ceea ce-i priveşte pe cei responsabili de situaţie, Vasile Șalaru a declarat: ”Colegii noştri din Inspectoratul Școlar Suceava sunt cercetaţi disciplinar, iar pentru membrii comisiei vor fi sesizate organele de cercetare penală în privinţa posibilităţii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu”. Sesizarea penală îi vizează pe toţi membrii comisiei al cărei preşedinte a fost Cristina Teodorovici. Suplimentar pentru aceasta din urmă, ministerul a decis înlocuirea ei din funcţia de inspector adjunct al IȘJ în următoarele zile.

Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*