Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, marți, la Suceava că fermierii care au fost afectați de secetă vor fi despăgubiți.
„Sunt comisii constituite la nivel de Prefecturi care în momentul de față evaluează pagubele care au fost produse de către secetă. În momentul în care se va încheia campania de recoltat la porumb și floarea soarelui vom avea datele exacte și imediat vom interveni cu anumite despăgubiri pe două direcții. În primul rând, ajutoare minime pentru cei care sunt fermieri mici și mijlocii, cei care sunt afectați doar într-o anumită măsură și vom informa Comisia Europeană cu privire la institurea unei scheme de ajutor de stat pentru compensa pierderile pe care fermierii le-au înregistrat în acest an din cauza secetei”, a spus Daniel Constantin.
În opinia ministrului Agriculturii, România nu ar mai fi dependentă de secetă în următorii ani, fără însă a avansa un an anume.
„Este prima dată după 25 de ani când țara nostră are un program de refacere a sistemului de irigații. E prima dată când o sumă atât de mare este pusă la dispoziția fermierilor pentru a reabilita infrastructura secundară a sistemului de irigații. În 2012 când am preluat mandatul de ministru al Agriculturii erau 25 de milioane de euro dar contracte semnate pentru refacerea infrastructurii secundare. Am suplimentat în anul 2012 astfel, încât la sfârșitul lui 2012 și începutul lui 2013 să avem contracte semnate pe care sunt în implementare și aproape finalizate în proporție de 75 la sută, contracte în valoare de 128 de milioane de euro, infrastructură care deservește undeva între 350.000 și 400.000 de hectare. Se urmărește refacerea întregii infrastructurii a sistemului de irigații, astfel, din calculele care au ieșit împreună cu specialiștii, avem nevoie de 430 milioane de euro pentru a reface toată infrastructura secundară. Această sumă este deja, în programul național și este unul din lucrurile pe care l-am anunțat fermierilor chiar în vizitele pe care le-am efectuat. Din luna iulie 218 milionae de euro din cele 435 sunt deja disponibile pentru fermieri sau pentru cei care vor să contribuie la dezvoltarea infrastructurii secundare de irigații. Avem și proiecte care au fost finalizate și efectele sunt foarte bune. Modernizarea infrastructurii secundare, schimbarea pompelor și eliminarea pierderilor dar și cu un consum mai mic de energie colaborat cu faptul că din 2013 ANIF și organizațiile de udători pot cumpăra energie electrică de pe piața libră au făcut ca în acest an costul pentru cei care a ridicat și care au modernizat stațiile să fie mai mic cu 45 la sută. De aceea, trebuie să refacem și am alocat această sumă uriașă. În câteva luni de zile, acele 120 de proiete care sunt implementate cu suma de 128 milioane de euro vor fi finalizate”, a spus Daniel Constantin.
Ministru Agriculturii susține că în acest mod se ajunge la jumătate din infrastructura sistemului de irigații viabilă reabilitată.
„Cu cealaltă jumătate din acest an începem investițiile. Din păcate, am observat că toată această discuție se duce în zona politică. Indiferent care se va întâmpla în actul de guvernare, cine va veni la conducerea Guvernului sau a Ministerului Agriculurii strategia pentru irigații ,pentru refacerea infrastructurii secundare nu poate fi schimbată”, a spus Daniel Constantin, care a precizat că problema cea mai importantă este legată însă de infrastructura principală unde este nevoie de o sumă și mai mare -un miliard de euro.
„Am făcut un apel public, avem nevoie de un acord politic al tuturor forțelor politice astfel încât să angajăm în fiecare an, așa cum am făcut acel angajament inițiat de președintele Iohannis pentru a înzestra armata, avem nevoie de acest acord. Dacă nu vom avea succes în programul de investiții propus de președintele Comisiei Europene. Noi am propus deja din 2014 la UE pentru alocarea de un miliard de euro dar de fapt din 2013 am început refacerea sistemului de irigații”, a spus ministrul Agriculturii.