Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Mii de pelerini așteptați la Cacica de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

cacicaLa Cacica, în zilele de 14 şi 15 august, vor avea loc celebrări speciale cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Ca în fiecare an, vor participa zeci de mii de pelerini din Moldova, dar şi din alte zone ale ţării sau din străinătate care se vor ruga şi vor cere binecuvântare şi îndurare de la Dumnezeu.

like-facebookLa Cacica, sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului va avea loc sâmbătă, 14 august, la ora 12:00. Vor fi prezenţi prezenţi  atât pelerini români cât şi credincioşi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia.

La iniţiativa PS Petru Gherghel, copiii şi adolescenţii din Dieceza de Iaşi vor participa anul acesta la pelerinaj. Această iniţiativă este legată şi de pelerinajul internaţional al ministranţilor care a avut loc la Roma în perioada 2-4 august 2010.

La sărbătoare vor lua parte copiii şi adolescenţii din dieceză, cei care au participat la campusurile parohiale, la campusurile vocaţionale şi la diferitele iniţiative estivale, precum şi ministranţii. Tinerii, care în mod tradiţional se întâlneau pentru pelerinajul tinerilor, au fost invitaţi să îşi ofere disponibilitatea ca voluntari.

În programul pelerinajului din 14 august este inclusă, de la ora 12, Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, iar de la ora 15 va fi Festivalul Copiilor, urmat, la ora 16.30, de binecuvântarea euharistică. Seara se va încheia cu Sfânta Liturghie de la ora 18:00, care va fi ca de obicei animată de tineri. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22:00 reprezintă pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece mariane se vor înălţa din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel.

În acest an sunt aşteptaţi cîteva mii de pelerini şi aşa cum este cunoscut déjà din anii precedenţi, o parte dintre pelerine au venit cu câteva zile instalându-se cu corturile în jurul sanctuarului. Cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, când credincioşii se vor putea ruga la icoana Maicii Domnului “Madona Neagră”, care a fost restaurată de curând după aproape 300 de ani. În anul 1904, s-a hotărât celebrarea hramului la 15 august, această zi devenind zi de pelerinaj.

În timp, sanctuarul a devenit tot mai cunoscut, iar numărul pelerinilor, din ţară şi din străinătate, a devenit tot mai mare. În anul 1996, biserica parohială din Cacica a fost declarată “Sanctuar diecezan”. La 15 august 1997, prin decretul episcopal al PS Petru Gherghel, cu acordul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Sanctuarul din Cacica a fost declarat şi recunoscut ca “Sanctuar naţional”. În Anul Jubiliar 2000, biserica Sanctuarului a primit titlul de “Basilica Minor”, titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea prin Congregaţia pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, la 14 martie 2000, şi proclamat oficial la Liturghia solemnă din 15 august în acelaşi an, de către Cardinalul Luigi Poggi, trimisul special al Sfântului Părinte, înconjurat de numeroşi Episcopi şi preoţi din ţară şi din străinătate, în faţa unui număr impresionant de pelerini. Biserica adăposteşte importante lucrări de artă.

De o rară frumuseţe sunt cele cinci vitralii din prezbiteriu care reprezintă cele cinci mistere de slavă ale Rozariului Maicii Domnului. Altarele şi statuile, executate de renumita firmă tiroleză “Stuflesser”, sunt din lemn de tei sculptat, pictat şi aurit. Amvonul, impunător, culminează cu figura lui “Isus, Bunul Păstor”. O parte a mobilierului şi uşile principale, adăugate în timp, sunt din stejar sculptat. În prezbiteriu, pe un perete lateral, se află un panou cu circa 90 de obiecte din argint, “ex voto”-uri, în relief, de diferite mărimi, depuse aici ca recunoştinţă de către cei care au primit la Cacica harurile cerute. În biserică se află şi o frumoasă orgă clasică, din anul 1937, deteriorată în timpul războiului, reparată şi repusă în funcţiune la 7 octombrie 1998.

Candelabrul mare datează din 1907. Staţiunile “Căii Sfintei Cruci” sunt executate din ghips. Biserica nu este pictată, din cauza situaţiei materiale precare a comunităţii, dar acest lucru scoate în evidenţă mai bine frumuseţea obiectelor existente. Merită amintită şi “Grota Lourdes” de lângă biserică, o reprezentare a celei din Franţa, construită în 1936 din piatră brută. Grota are 12 m lungime, 5 m lăţime, 5 m înălţime, şi este încadrată de o galerie de 60 m lungime în formă de semicerc, susţinută de 20 de coloane din beton, ca spaţiu acoperit pentru pelerini. Lângă grotă, în galeria dreaptă, se află un izvor, o fântână cu apă sfinţită, pe care pelerinii o folosesc cu multă credinţă pentru binecuvântarea lor şi a gospodăriilor lor. În afară de Cacica alte 14 localităţi din Moldova au hramul la 15 august: Iaşi – “Adormirea Maicii Domnului”, Dorneşti (Siret), Fărcăşeni, Focuri, Horgeşti, Mirceşti, Nisiporeşti, Pildeşti, Pojorâta (Câmpulung Moldovenesc), Râpa Epii (Tărâţa), Sascut-Târg (Sascut Sat), Slănic Moldova, Verşeşti (Stufu), Vizantea. Cristina SCORŢARIU


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*