Sâmbătă 11 Mai 2024, Actualizat acum 131 zile 12:00 am

Primarul din Ulma rămâne sub control judiciar. Magistrații i-au respins plângerea

judecat condamnatTribunalul Suceava a respins ca nefondată, plângerea formulată de primarul comunei sucevene Ulma, Petru Marocico, împotriva ordonanţei din 23 iulie 2015 a DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 26 iulie 2015 până la data de 23 septembrie 2015, inclusiv.
like-facebook
Instanța obligă inculpatul a plata sumei de 230 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 130 lei, reprezentând onorariul avocat oficiu – Cojocaru Alexandru.  Decizia instanței este fără cale de atac.
Primarul comunei Ulma, Petru Marocico are și interdicție de a nu părăsi țara.
Edilul comunei, fost poliștit de frontieră, este acuzat de contrabandă cu țigări  și se pare că cel care l-a turnat pe procurorii este unul din consilierii locali PNL.Trebuie amintit că în dimineața zilei de 25 mai, procurorii DIICOT au efectuat 70 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării. Dintre cele 70 de percheziţii, 56 au fost făcute în judeţul Suceava, trei în Covasna, câte două în judeţele Harghita, Braşov şi Ilfov, în timp ce în Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi Bucureşti a fost făcute câte o percheziţie.

În urma percheziţiilor desfăşurate au fost ridicate sumele de 1.950 de euro, 41.397 de lei, 9.980 de pachete cu ţigări, 13 autoturisme, 100 de litri de alcool, 100 de telefoane mobile şi 68 de cartele SIM, un laptop, o tabletă, o puşcă cu aer comprimat, precum şi mai multe documente contabile. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2012 – 2014, pe raza municipiului Fălticeni şi a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupări infracţionale organizate în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare.
Unul dintre grupurile infracţionale organizate ar fi desfăşurat activităţi infracţionale şi cu ţigări de provenienţă comunitară – Grecia, care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu. Liderii grupurilor infracţionale organizate ar fi coordonat achiziţionarea de ţigări de contrabandă de la furnizorii de pe raza judeţului Suceava, care îşi au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno – ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracţionale ar fi găsit cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti, care ar fi sprijinit grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigărilor provenite din contrabandăTransporturile cu ţigări se făceau între orele 18.00 şi 08.00, fiind folosite drumuri puţin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a afla dacă transportul este supravegheat de poliţişti. Autoutilitarele folosite la transportul ţigărilor aveau locaşuri special amenajate, pentru disimularea ţigărilor de provenienţă extracomunitară.
Procurorii DIICOT susțin că beneficiarii ţigărilor achitau către liderii grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigărilor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul staţiilor PECO, apelându-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani. Prejudiciul creat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este în valoare de peste 3,5 milioane de euro.
Petru Marocico pe lângă acest caz,  a mai fost încătușat încă de două ori, pentru contrabandă cu țigări și constituirea în grup infracțional organizat, în 2007 și 2011,  dar de fiecare dată dosarul său nu i-a convins pe judecători să poată fi condamnat.  Primarul rămăsese  și fără JEEP  X5 care  fusese confiscat de oamenii lei însă se pare că date fiind faptul procuroriii nu au suficiente probe acesta a fost returnat.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*