Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO! Statuia lui Ștefan cel Mare se degradează pe zi ce trece

cupa bucovinei radauti (14)Lipsa de interes a autorităților locale face ca statuia lui Ştefan cel Mare din Parcul Șipote să se degradeze pe zi ce trece. Monumentul a fost realizat de către sculptorul Iftimie Bârleanu şi amplasată în anul 1977 în Parcul Şipote – Cetate, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, monumentul elogiind personalitatea voievodului Ştefan cel Mare (1457-1504). 
like-facebook
Monumentul a fost dezvelit la data de 16 septembrie 1977, în prezența președintelui RSR, 
Nicolae Ceaușescu, aflat în vizită în municipiul Suceava. La sosirea sa în oraș, Ceaușescu a fost întâmpinat, după cum au consemnat jurnaliștii vremii, de „sute de halebardieri, scutieri și arcași, îmbrăcați în costume naționale specifice”, care „au salutat ostășește, după obiceiul moștenit de pe vremea lui Ștefan cel Mare”.
Dezvelirea statuii s-a efectuat cu ceremonial militar, intonarea imnului de stat și oferirea unor buchete de flori liderilor comuniști aflați la eveniment.
După anul 2000, lipsa de interes față de acest monument a dus la degradarea acestuia.
Sub coada lui Voitiș (armăsarul voievodului) a crescut un puiet de mesteacăn , care și-a întins rădăcinile pe sub plăcile de travertin.
În august 2008, când orașul Suceava aniversa 620 de ani de la atestarea documentară a urbei, iar Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” se desfășura în incinta Cetății de Scaun, s-a desprins unul dintre cele două altoreliefuri de bronz de mari dimensiuni de pe soclul statuii ecvestre a voievodului, căzând pe pavimentul de travertin.Nu numai monumentul arată jalnic ,degradat și cu pueți de arbuști  dar și perimetrul din jurul acestuia. 
Statuia este confecționată din bronz turnat și îl înfățișează pe voievod călare. Are 8 metri înălțime, 8 metri lungime și 2 metri lățime.
Soclul statuii este din travertin și a fost realizat de către sculptorul Vladimir Florea. Are înălțimea de 15 metri, lungimea de 6 metri și lățimea de 2,10 metri. Pe pereții laterali ai soclului, în registrul inferior, sunt amplasate două altoreliefuri din bronz de mari dimensiuni. Un altorelief prezintă o secvență de bătălie, iar celălalt o scenă de la Curtea Domnească. Pe peretele frontal, în jumătatea superioară, soclul este decorat cu stema Moldovei, realizată de asemenea din bronz.
Pe soclul statuii au fost amplasate cuvintele președintelui Nicolae Ceaușescu, cu litere de bronz: Scut de apărare al gliei străbune, Ștefan cel Mare, erou legendar a cărui luptă și activitate închinată libertății patriei și poporului, împreună cu alți mari domnitori ai țării, stă la baza făuririi României”. Pe partea laterală a soclului a fost amplasată o placă de marmură pe care scria cu litere aurii: „Dezvelit astăzi, 16 septembrie 1977, în prezența tov. Nicolae Ceaușescu, secretar general al PCR, președintele RSR. După Revoluția din decembrie 1989, aceste inscripții au fost înlăturate de pe soclu. Pe partea din spate a soclului se află inscripția: Realizat artist sculptor Vladimir Florea 1977”.
  Unde au dispărut plăcile din bronz inscripționate
 Despre dispariția plăcilor din bronz nimeni nu mai spune nimic.La un moment dat circula zvonul că acestea s-ar fi dezlipit dar urmează să fie repuse la loc. De atunci au trecut ani și nimeni nu mai spune nimic. Un răspuns ar trebui să vină din partea autorităților locale care de-a lungul  anilor deși nu au rezolvat problema Parcului Șipote, care arată jalnic, ar putea să își asume răspunderea asupra statuii marelui Voievod al Moldovei.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara în luna iulie a anului trecut  că municipalitatea va încerca să acceseze fonduri europene pentru refacerea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare. El a spus că, în acest sens, urmează să fie reactualizat proiectul din anii 2006-2007, atunci cînd necesarul bănesc era estimat la 700.000 de euro. Numai că la un an de la declarațiile primarului nu s-a întâmplat nimic.



Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*