Festivalul Internațional de folclor „Întâlniri Bucovinene” a debutat, vineri, în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Sute de persoane îmbrăcate în costum popular au defilat pe străzile orașului în cadrul paradei portului popular. Formații artistice din șase țări -România, Polonia, Republica Moldova,Slovacia, Ucraina și Ungaria și-au dat întâlnire în cadrul celei celei de-a XXVI -a ediții, manifestare unică în Europa.
Deschiderea oficială a fost făcută de primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, care, potrivit tradiției, le-a oferit formațiilor participante din străinătate colac și sare, dar și un ștergar tradițional, specific zonei Câmpulungului.
La deschidere au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, senatorii Steliana Miron și Neculai Bereanu și deputatul Alexandru Băișanu. Punctul de atracție a fost parada impresionantă a costumelor populare specifică fiecărei zone ale țărilor participante, un adevărat spectacol al culorilor dincolo de dansurile prezentate pe străzile orașului de la poalele Rarăului.
„Este o mare sărbătoare a tradiției și folclorului românesc dar și internațional. Nume festivalului arată că în cadrul acestei manifestări sunt prezentate tradițiile și obiceiurile din Bucovina și nu numai, care sunt transmise mai departe generațiilor viitoare. Este un festival la care chiar și tinerii participă și am văzut inclusiv, copii care iubesc aceste obiceiuri. Este un festival unic în Europa. Zona Câmpulungului și inclusiv Bucovina este un leagăn al tradițiilor și obiceiurilor care s-au păstrat din generație în generație”, a spus primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.
Parada portului popular a fost deschisă de buciumașii din orașul-gazdă urmați de caii de rasă a căror gospodari au purtat, cu mândrie, costumul popular tradițional.
„Festivalul a devenit deja o tradiție și Bucovina este cunoscută nu numai pentru renumitele mănăstiri ci și pentru frumoasele obiceiuri tradiționale. Este un număr foarte mare de formații participante nu numai din țară dar și din străinătate. Este un spectacol al culorilor și al dansului. Parada costumelor populare a impresionat publicul iar timp de trei zile aici va fi capitala folclorului din Europa”, a spus senatorul Neculai Bereanu.
Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” este unic în Europa și are drept scop prezentarea bogăției culturii populare bucovinene, în aspectul ei multicultural, al trecerii în revistă a formațiilor artistice care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul și obiceiurile în scopul protejării, conservării și promovării folclorului bucovinean, stimularea procesului de formare a conștiinței comunității bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor, prezentarea valorilor bucovinene reflectate în înțelegere și respect, toleranță și bună conviețuire a diferitelor grupuri etnice.
Festivalul Internaţional de Folclor, „Intâlniri Bucovinene” ocupă un loc excepţional între festivalurile folclorice internaţionale din Europa, devenind în timp, cea mai mare manifestare europeană de acest gen, la care sunt prezentate folclorul şi tradiţiile Bucovinei, prin participarea organizatorică a cinci ţări în care trăiesc foşti locuitori ai Bucovinei şi urmaşii acestora. La spectacolele din municipiul Câmpulung Moldovenesc urcă pe scenă în fiecare an peste 1.000 de artişti populari.
Aflat la a 26-a ediţie europeană, acest festival constituie un factor important de influenţare pozitivă a legăturilor dintre indivizi, dintre etnii, dar şi dintre statele central şi est europene şi este în permanenţă deschis alăturării altor ţări care au comunităţi etnice bucovinene. Organizat în cele şase ţări: Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Moldova şi Ucraina, din luna mai şi până în octombrie, festivalul motivează tânăra generaţie bucovineană să preia cu entuziasm şi să continue tradiţia acestuia, dar contribuie în mod substanţial şi la creşterea interesului pentru Bucovina şi România, ca destinaţie turistică.
Începuturile acestui festival îşi au originea în anul 1986, când, în orăşelul Jastrowie, care se află nu departe de municipiul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy”, alcătuit din emigranţi polonezi din Bucovina. Aceştia au organizat un eveniment cultural la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de “Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”. Atmosfera „Intâlnirilor bucovinenilor” şi susţinerea ei în Polonia, dar şi în alte ţări, mai întâi de toate în Bucovina istorică (România şi Ucraina), au demonstrat că, în pofida timpului şi a schimbărilor ce avuseseră loc în ultimii zeci de ani în Europa de est, tradiţia bucovineană, de toleranţă şi de bună înţelegere, continua să-şi găsească susţinătorii ei.
Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia că festivalul trebuie să capete un caracter nou. Interesul bucovinenilor polonezi pentru polonezii români, ucraineni şi pentru alţi frati ai lor împrăştiaţi în lume a condus la necesitatea producerii unor schimbări în programul festivalului, care căpăta astfel un caracter internaţional. Astfel, s-a hotărât lărgirea participării la festival prin invitarea unor grupuri aparţinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992 s-a optat pentru denumirea Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia şi de a prezenta, prin folclor, bogăţia principală a Bucovinei: relaţiile de bună vecinătate, la baza cărora, pe primul plan, a fost întotdeauna omul şi nu încurcatele sisteme politice, stima, înţelegerea şi respectul între diferenţele etnice, culturale şi religioase.
Drept rezultat, „Festivalul de folclor al polonezilor originari din Bucovina” s-a transformat într-un festival internaţional, intrând astfel în istoria Bucovinei şi a bucovinenilor împrăştiaţi prin toată lumea, ca sărbătoarea anuală a culturii populare bucovinene.