Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Strânsura de Sfântul Ilie, de pe Dealul Leahului, duminică, la Voitinel

muzicaDuminică, 20 iulie, începând cu ora 15.00, va avea loc o serbare câmpenească intitulată Strânsura de Sfântul Ilie, de pe Dealul Leahului, manifestare organizată de Consiliul Local al comunei Voitinel şi Primăria comunei Voitinel. Manifestarea își propune să promoveze tinerele talente.

like-facebookPe scenă vor urca formații artistice de folclor din zonă dat și ansambuluri artistice și  nume deja cunoscute folclorului românesc. Evenimentul va include  spectacol folcloric susținut de  Ansamblul studenţesc “Arcanul USV” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Urmează apoi programe de cântece şi dansuri populare Ansamblul ”Flori Vicovene” din Vicovu de Sus.

Din program nu vor lipsi alături de interpreţii de muzică populară Călin Brăteanu şi Nicolae Vieru. Primarul comunei, Maria  a declarat  că la serbarea câmpenească  vor evolua și tinerele talente local e Maria Magdalena Hriţcan, Costică Rusu şi Grupul artistic al Căminului cultural din Frătăuţii Vechi. La încheiere spectacolului, pe scenă vor evolua artiştii din Formaţia „Local Bucovina” din Rădăuți.

Pe vremuri, Strânsura de la Voitinel era un fel de Târg al Găinii în varianta bucovineană, o extraordinară manifestare a rostului comunităţii, a psihologiei populare care regla viaţa, cu suişurile şi coborâşurile ei. Strânsura aceasta nu era doar un altfel de joc de duminică; pentru umanitatea de pe valea Sucevei era unul dintre momentele importante ale calendarului popular după care, secole în şir, îşi rostuia existenţa.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*