Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Accesul romilor din judeţul Suceava la serviciile de sănătate şi educaţie, îmbunătăţit de meditatori sanitari şi şcolari

pastele tiganilor3Biroul Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului l Suceava a organizat întâlnirea Grupului de Lucru Mixt. La această întâlnire au fost invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice locale din comunități cu pondere ridicată de  etnie romă din Dolhasca, Valea Moldovei, Dorneşti, Vereşti, Pătrăuți, Vicovu de Sus, Comăneşti, reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Județean Suceava,  ai Direcției de Sănătate Publică Suceava, precum şi reprezentanți ai Asociației Partida Romilor Pro Europa Sucursala Suceava. Subiectele cuprinse pe ordinea de zi au fost: situația angajării experților locali pentru romi, a mediatorilor sanitari, a mediatorilor şcolari în cadrul comunităților de romi şi prezentarea proiectelor destinate romilor aflate în derulare în județ.

Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Suceava, director executiv adjunct Cătălina Zorescu, a prezentat în cadrul întâlnirii importanța angajării mediatorilor sanitari, factor ce poate contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea accesului cetățenilor români aparținând minorității rome la serviciile de sănătate de bază, la creşterea capacității instituționale a autorităților publice locale în procesul de identificare a nevoilor de sănătate, dezvoltare şi implementare a programelor de sănătate adresate comunităților cu romi.

Reprezentanții autorităților publice locale au primit în cadrul întâlnirii lămuriri în ceea ce priveşte procedura de angajare a mediatorilor sanitari conform legislației în vigoare. În urma discuțiilor purtate s-a concluzionat necesitatea angajării a cel puțin 6 mediatori sanitari în comunități precum: Dolhasca, Dorneşti, Vereşti, Vicovu de Sus, Pătrăuți şi Valea Moldovei.

În ceea ce priveşte situația mediatorilor şcolari, inspectorul pentru problemele educaționale ale romilor, Crăciun Petru va transmite conducerii Inspectoratului Şcolar problemele identificate şi punctul de vedere al autorităților locale, cât şi al preşedintelui Asociației Partida Romilor Pro Europa,  Virgil Pohoață, cu privere la continuarea programelor de formare a mediatorilor şcolari şi creşterea ponderii angajării acestora în sistemul educațional.

Prefectul județului Suceava Constantin Harasim a ridicat problema situației experților locali pentru romi existenți la nivelul UAT-urilor din județ, precizând faptul că ei reprezintă principala interfață dintre autoritățile publice locale şi comunitățile de romi, faptul că au un rol esențial în procesul de facilitare comunitară şi că la nivel local sunt responsabili în organizarea Grupurilor de inițiativă locală(GIL).

Consultantul pentru problemele romilor din cadrul Prefecturii Suceava, Alina Stan, a spus că toate aspectele discutate în cadrul întâlnirii Grupului de Lucru Mixt fac parte din măsurile Strategiei Guvernului României de Incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2015-2020. În încheiere s-au prezentat proiectele aflate în derulare ce vizează comunitatea romă din județi s-au făcut propuneri pentru următoarea şedinţă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*