Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Discuţii între preşedinţi pe probleme de securitate și diferendul transnistrean

iohannis la usv (84)Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, marţi,  la Suceava, după ce i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa  de către Universitatea Ștefan cel Mare, că are cu președintele României, Klaus Iohannis, un dialog politic consistent și constructiv și  o înțelegere deplină a situației regionale, care au influențat dezvoltarea și parcursul european al Republicii Moldova.

Astăzi am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu ne erau cunoscute nouă și am purtat o discuție extrem de utilă și plină de conținut cu domnul președinte Iohannis pe teme importante pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și pentru relația noastră strategică, frățească și specială. Dialogul nostru politic este în continuare consistent și constructiv. Avem împreună cu domnul președinte o înțelegere deplină asupra situației regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influențează dezvoltarea Republicii Moldova și parcursul său european. Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra relațiilor concrete și realităților în care trăim și momentului istoric pe care îl avem. Am avut, așadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune și diferendul transnistrean”, a spus Timofti.

Totodată,  el a subliniat că are în vedere dezvoltarea unor parteneriate în domeniul situaţiilor de urgenţă şi al frontierelor de stat, ce urmează să fie modernizate.

„Bilanțul pozitiv al cooperării bilaterale dintre cele două state, la cinci ani de la semnarea declarației comune privind instituirea parteneriatului strategic între România și Republica Moldova, în prim-plan fiind procesul de integrare europeană, proiectele energetice, educaționale și sociale”, sunt doar câteva din prioritățile Republicii Moldova avute în vedere de șeful statului.

Președintele Republicii Moldova a mai subliniat că  aceste proiecte vor contribui la aprofundarea reformelor democratice în R. Moldova, consolidarea statului de drept și a unei justiții independente, combaterea corupției, modernizarea instituțiilor statului și edificarea unui mediu economic echitabil și competitiv.

„Urmează ca prin eforturi comune să extindem aria de cooperare, în special în dezvoltarea proiectelor de infrastructură care ar asigura conectarea deplină a Republicii Moldova la piața energetică europeană”, a spus Timofti care  a amintit și de programele transfrontaliere,  în special de  extinderea proiectului SMURD ce ar urma să se realizeze, reabilitarea nodulului hidrotehnic Stânca-Costești și modernizarea birourilor vamale de frontieră.
are, în special în dezvoltarea proiectelor de infrastructură care ar asigura conectarea deplină a Republicii Moldova la piața energetică europeană”, a spus Timofti care  a amintit și de programele transfrontaliere,  în special de  extinderea proiectului SMURD ce ar urma să se realizeze, reabilitarea nodulului hidrotehnic Stânca-Costești și modernizarea birourilor vamale de frontieră.
Timofti a  spus că  și relațiile economice dintre cele două țări, România fiind pentru Republica Moldova principalul partener în ceea ce privește exporturile.
”I-am mulțumit președintelui Iohannis pentru asistența financiară solidă pe care România o acordă Republicii Moldova. Îmi doresc ca la Chișinău să fie format cât mai curând un nou guvern care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem”, a conchis președintele Repubilcii Moldova. 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*