Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Cel mai mare proiect de cercetare din istoria USV. Se vor achiziţiona peste 130 de echipamente performante

universitteLa Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se implementează cel mai mare proiect de cercetare din istoria unităţii de învăţământ. Este vorba de un proiect  de peste 7 milioane de euro, ce prevede crearea unei noi infrastructuri de cercetare şi dezvoltare prin achiziţia a peste 130 de echipamente performante.  21 dintre echipamente sunt estimate la peste 100.000 de euro fiecare.

Cele trei luni de la implementarae proiectuului au însemnat numeroase contacte cu universități din  țară și străinătate care s-au arătat interesate de colaborare  și de utilizarea infrastructurii  pentru punctele lor”,  a declarat conf.univ.doctor Mihai Dimian, coordonator științific de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

El a mai spus că  ceea ce încearcă să facă  cu acest proiect, care a însemnat doi ani de la depunere, în trei  luni de zile, este un efort dus la extrem dus atât de cadrele universitare, cât și de departamentul administrativ.

Trebuie amintit că proiectul este cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în baza contractului de finanțare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competivității Economice”, începând cu data de 09.04.2015.

Valoarea totală a proiectului este de 31.460.699 lei, din care asistență financiară nerambursabilă acordată de FEDR este de 26.823.391,97 și cea acordată Guvernul României este de 4.637.307,03. Proiectul se implementează pe o durată de 9 de luni.

Obiectivul general al proiectului ”Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” este creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare multi-disciplinară și inter-disciplinară prin dezvoltarea infrastructurii specifice și atragerea de tineri cercetători și specialiști de înaltă calificare, atât pentru Universitate cât și pentru firmele care au departamente de cercetare și dezvoltare în zona de Nord-Est a României.
Investiția menită sa răspundă acestui obiectiv strategic este reprezentată de crearea unei noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare intitulată „Centrul integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricatie și control” (MANSID) însumând 11 laboratoare de cercetare, dotate prin prezentul proiect cu peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 de echipamente au valori peste 100 000 euro.  Scopul implementării acestui proiect constă în crearea unei noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare MANSiD, viitorul centru urmând să cuprindă 11 laboratoare de cercetare, dotate prin proiect cu peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, dintre care 21 de echipamente au valori estimate la peste 100 000 euro fiecare. Implementarea proiectului va antrena în activități mai mult de o sută de profesori și cercetători suceveni.
În  cadrul Centrului MANSiD vor fi create șase noi structuri de cercetare, respectiv Laboratorul de materiale avansate multifuncționale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laboratorul de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare și control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare și testare “hardware-in-the-loop”—HIL pentru controlul prototipării rapide, precum și Laboratorul de incubare a afacerilor.
Pe lângă extinderea structurii de cercetare a USV, cinci laboratoare existente vor fi modernizate. Este vorba despre Laboratorul pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice și nemetalice, Laboratorul pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică și a materialelor ceramice și compozite, Laboratorul pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboți și sisteme flexibile, Laboratorul de cercetări privind tehnologiile performante de fabricație și management integrat, Laboratorul de inventică și transfer tehnologic.
Obiectivul specific al proiectului constă în dezvoltarea componentei antreprenoriale prin inițierea de noi proiecte/colaborări de cercetare-dezvoltare și intensificarea relațiilor cu agenții economici naționali și internaționali.Prin implementarea acestui proiect, USV, prin intermediul Centrului MANSiD, își propune să faciliteze relațiile de cooperare internațională, intra și transeuropeană și integrarea în sistemul științific european. Un alt obiectiv urmărit în cadrul proiectului constă în implicarea întregului potențial de resurse umane profesioniste disponibil, atât prin implicarea cadrelor didactice titulare, doctoranzilor și masteranzilor în activități de cercetare, cât și prin atragerea de specialiști din străinătate și a tinerilor cercetători.
Cel mai important este să tranformăm universitatea din izvor de resurse umane pentru exterior într-o universitate care își menține valorile și care își atrage valori din exterior. La această masă se află doi cercetători care au avut poziții în străinătate, de cercetători avansați, deci nu doctoranzi.Am ales să ne întoarcem în țară să contribuim la dezvoltarea universității și a cercetării în universitate. Sperăm ca astfel de exemple să se înmulțească cu ajutorul acestui proeict și un alt cercetător implicat în proiect, Adrian Diaconu, titulariziat în toamnă la universitatea noastră a venit după cinci ani petrecuți ca cercetător  în   SUA. A ales să se alăture grupului nostrum de cercetare. Sper ca astfel de exemple să continue odată ce oferim în țară o bază material cu cea pe care o au ei în laboratoarele din străinătate. Aceasta este partea cea mai grea. Am încercat să trecempeste și să o dezvoltăm noi singuri. Rămâne partea financiară care se poate rezolva prin implementarea de proiecte inclusiv de către ei proiecte de reintegrare a cercetătorilor, fie printr-o importanță mai mare acordată educației, cercetării de către statul roman, acordate direct prin creșteri salariale, măcar la 25-30 la sută din ce câștigă acest cadru în exterior”,  a spus Dimian. â
La rîndul său, conf univ Aurelian Rotaru, a declarat că imediat după ce  a fost semnat contractul, au fost contactați colaboratori din diverse țări, propunându-le să se alăture acestui proiect european care finanțează schimbul de cercetători de la o instituție la alta.
„Spre bucuria noatsră din cei șapte parteneri care suntem în propunerea de proiect,trei sunt top cinci din lume în domeniul respectiv”, spune Rotaru.
În ce privește derularea procedurilor de achiziție, Rotaru a spus că este un proces foarte anevoios o cantitate enormă de muncă.
„Până în prezent au fost deschise  ofertele la 10 laboratoare din 11 iar astăzi a fost deschiderea pentru cel de-al 11-lea. De la deschiderea ofertelor avem, 25 de zile termen pentru a lansa licitația electronică iar câștigătorul va fi desemnat ofertantul care va oferit prețul cel mai scăzut. Nu sunt deocamdată surprize neplăcute majore.Se vor relua două proceduri pentru câteva echipamente   făcute,dar sperăm că ne vom încadra în termen până la sfârșitul anului,termen pe care îl avem și în implementarea proiectului”, a mai spus Rotaru.
La rândul său, Mihai Dimian a precizat că a fost doar o singură contestație care a dus la întârzierea cu 10 zile a derulării proiectului, dar a subliniat că totuși până acum lucrurile au mers foate bine.
 
„Până acum  a fost o singură contestație bazată pe lipsa unui document de la dosar. Noi am considerat că respectivul  candidat nu devine eligibil pentru participare. A depus contestație în urma căreia s-a decis să luăm în considerare un document ca fiind valid și să-l introducem mai departe în procesul de licitație. A întârziat cu 10 zile procesul respectiv, în acest moment suntem într-un termen care este foarte strâns”, a spus Dimian care a mai afirmat că dacă ar fi ceva neclar sunt de natură formală.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*