Potrivit Oficiului de Cadastru Suceava, comuna Hânțești este singura din cele 114 unităţi administrativ teritoriale existente în județ unde nu a fost predată inventarierea.
Directorul Vasile Mocanu de la Oficiul de Cadastru Suceava a spus că pentru demararea acțiunii de punere în aplicare a Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, la nivelul fiecărei unități administrative a fost constituită comisia de inventariere.
Până la întocmirea situației centralizatoare la nivel local, s-a suspendat emiterea hotărârilor de validare/invalidare de către comisiile județene de fond funciar, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar și orice alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar.
„În cadrul acestei acțiuni au fost inventariate terenurile ce constituie rezerva comisiei locale de fond funciar, terenurile aflate în proprietatea publică și privată a statului, cu sau fără investiții, aflate în administrarea unor autorități și instituții publice, terenurile forestiere aflate în proprietatea statului, terenurile administrate de institute și stațiuni de cercetare, cu sau fără investiții, terenurile ocupate de islazuri și alte terenuri identificate ca disponibile în vederea restituirii”, arată directorul Oficiului de Cadastru.
În acest proiect au fost implicate Instituția Prefectului, Romsilva, ADS.ANPA, SCDA, SCDP și su preluat informații de la UAT-uri, Apele Române, ANIF și alți administratori ai terenului ale statului.
Din totalul de 114 unități administrative din județul Suceava, la OCPI au fost predate și verificate 113 documentații. Nu a fost predată inventarierea pentru comuna Hânțești. Mocanu susține că informațiile verificate sunt integrate în baza de date constituită la nivel național, gestionată de Centrul Național de Cartografie, la această dată fiind integrate informațiilor celor 113 UAT-uri din județ, nefiind integrată lucrarea de la Hânțești.
După integrarea datelor în baza de date, anexele corespunzătoare și anexa grafică se listează și se semnează de către comisia de inventariere, după această etapă inventarierea se consideră încheiată. La finalul acestei operațiuni de inventariere au ajuns 11 UATuri, fiind în lucru documentațiile pentru comunele Hânțești și Vulturești.
Lista unităților administrativ-teritoriale pentru care se asigură cofinanțarea este comunicată de către prefecți Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară în vederea virării în contul acestora a sumelor calculate.
La întocmirea listei prefectul are obligația de a verifica îndeplinirea condiției privind insuficiența resurselor financiare proprii ale unităților administrative beneficiare, justificată de motive obiective, precum și prioritizarea acestora. Până la această dată, au fost solicitate cofinanțări pentru un număr de 80 de comune din totalul de 98 existente la nivelul județului. Pentru un număr de 18 comune nu au fost solicitate cofinanțări.