Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Şeful Oficiului de Cadastru anunţă că terenurile şi clădirile vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru

vasile mocanuTerenurile şi clădirile din întreaga ţară vor fi înregistrate gratuit până în anul 2023 în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Anunţul a fost făcut de Vasile Mocanu, şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava.

Acţiunea se desfăşoară în baza HG.294/2015, fiind vorba de Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023, care prevede înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor, fie terenuri, clădiri sau apartamente, iar acesta va fi finanţat din fondurile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, dar şi prin proiecte europene. Programul va fi finanțat din fondurile Agenției Naționale de Cadastru  și Publicitate Imobiliară și din fonduri europene.

like-facebookPrin program se vor elibera certificate pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari și, după caz, a  dezbaterilor succesorale, se vor întocmi documentațiile cadastrale și se vor înregistra imobilele. În același timp, autortățile se vor ocupa și de conversia în format electronic a tuturor cărților funciare și a planurilor cadastarle existente în prezent. În prezent, în ţară se estimează existenţa aproximativ a 40 de milioane de imobile, dintre care doar 7,4 milioane sunt înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară”a spus Mocanu.

În judeţul Suceava primele comune în care se vor desfăşura lucrări prin acest program sunt Cornu Luncii, Preuteşti, Forăşti şi Boroaia.

Înregistrarea  se va face în mai multe etape, începând cu campanii de informare a cetăţenilor, identificarea imobilelor şi proprietarilor, realizarea măsurătorilor, colectarea actelor juridice de la deţinători, prelucrarea datelor, afişarea publică a documentelor, şi până la actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare.

 Acest proiect vizează preluarea în sistem itegrat de cadastru și carte funciară a informațiilor de pe suport de hârtie, informare textuală și informare grafică acolo unde aceasta corespunde criteriilor de integrare în sistem. Alegerea teritoriilor în care se vor desfășura proiecte de înregistrare sistematică vor ţine seamă de criterii între care care unităţi administrativ-teritoriale care fac obiectul dezvoltării proiectelor  de infrastructură de interes naţional sau proiecte de dezvoltare locală, precum şi aşezări informaleale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*