Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Membrii Academiei Române, la Festivalul Literar Mihai Eminescu de la Dumbrăveni

P1140478Luceafărul poeziei românești a fost din nou evocat în comuna suceveană Dumbrăveni. Sâmbătă, poetul nepereche, Mihai Eminescu, a reunit crema culturii românști:  Șapte membri ai Academiei Române, iubitori ai culturii eminesciene de pe cele două maluri ale Prutului, de la Chișinău, București, Cernăuți, Copăceni  până la  Tighina.   Ziua de 20 iunie 2015 a fost o zi aparte pentru cultura românească reunită în Dumbrăveni, sat care  a avut  un loc aparte în viața lui Mihai Eminescu. La Dumbrăveni, căminarul Gheorghe Eminovici a locuit până în aprilie 1849, luând mai apoi drumul Botoşaniului, unde avea să fie adus pe lume marele geniu al literaturii romane.Primii șase frați și surori ai poetului s-au născut însă în satul  Dumbrăveni.  Festivalul Literar „Mihai Eminescu”, aflat la cea de a VIII-a ediție- s-a înscris în   rândul manifestarilor culturale etalon din țara noastră.

P1140479Omagierea lui Eminescu a fost și este  un act de mare cultură, responsabilitate față de litera română și de trăire intensă. Programul manifestării a cuprins depunerea de coronae la bustul lui Mihai Eminescu din fața Primăriei comunei, omagierea poetului  de către personalitățile marcante prezente ,lansarea a trei volume despre opera epublicistică a luceafărului poeziei românești editată de Fundația Națională pentru Cultură și Artă și Consiliul Local Dumbrăveni și o expoziție de medalistică și numismatică    a lui Gavril Lavric,iubitor al poetului nepereche.

La eveniment au fost  prezenţi academicienii: Eugen Simion, Maya Simionescu, Bogdan Simionescu ,  Ioan Aurel Pop, Nicolae Breban, Victor Crăciun. De asemenea, din Basarabia au fost prezente două delegaţii alcătuite din profesori şi elevi, o delegaţie a Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din oraşul Tighina (Bender) condusă de prof. Maria Roibu şi o altă delegaţie alcătuită din primarul localității, şase profesori nouă elevi de la Gimnaziul „Adrian Păunescu”  din satul Copăceni, locul naşterii poetului Adrian Paunescu. De la Cernăuţi, nordul Bucovinei, Ucraina,  a fost reprezentată de acad. Vasile Tărâţanu însoțit de o delegație în frunte cu primărița comunei mahala,Elena Nandriș. Nu a lipsit nici criticul literar Adrian Dinu Rachieru. Din judeţul Suceava au fost prezenți prorectorul Universității ,,Ștefan cel Mare,, Mircea Diaconu și prof .univ.Camelia Ignătescu. Lor li se alătură poeții  Ion Cozmei, Mihai Vicol,  Constantin Hrușneag, Ion Filipciuc și Ovidiu Vintilă .P1140480

Alături de conducerea Primăriei -primarul Ioan Pavăl, viceprimarul Sorin Ababei, secretarul Mihai  Chiriac, consilierii locali s-au mai aflat elevii din Dumbrăveni, cadre didactice, preotul Constantin Jaba –un mare iubitor lui operei eminesciene,  autorități județene. Nu a lipsit deputatul Alexandru Băișanu, prefectul Constantin Harasim, vicepreședintele Ilie Niță,  șeful ISU general de brigadă Ioan Burlui,

„Noi, eminoscologii și toată lumea cititoare trebuie să pornească de la unitatea operei  lui Eminescu. Nu mai putem disocia publicistica de poezie, de proză ,de dramaturgie ci e cazul să vorbim de unitatea operei Eminesciene .Trebuie să tratam publicistia drept o parte integrantă a operei sale. Unitatea culturii universale în viziunea lui Eminescu, este și tema la  Congresului Mondial al eminscologilor …  La Chișinău,  am editat  o integrală  ,,Eminescu,,  unde am inclus întreaga publicistică în 4  volume , din cele opt apărute, tirajul de10.000 a fost epuizat, deci este citit și continută să fie citit ,iubit și interpretat în mod diferit, bineînțeles, Eminescu este o personalitate intelectuală nu numai un primar trebuie să fie un bun gospodar și să știe și carte. La  Chișinău eu am avut o problemă. Am  reprodus un articol al lui Eminescu iar președintele Parlamentului  a  spus că scriitorul acesta trebuie dat în judecată pentru că nu are dreptate.El nemes  la biserică  și nici  la școală, iată a crezut că iată  un scriitor din  vremurile  noastre critică Parlamentul de la Chișinău.Cu primarii avem probleme  în continuare .Eu risc să fiu amendat pentru că l-am susținut la candidatură pe Dorin Chirtoacă la reuninea Oamenilor de Știință și Artă de la Academia nostră de la Chișinău și iată că vor  să ne amendeze pentru că Academia de la Chișinău se implică în campanie electorală.Iată că ajung la Chișinău poate oi fi și arestat dar iată că riscăm să fim amendați ”, a spus  Cimpoi.

La rândul său, acad. Eugen Simion a ținut să amintească că Academia Română a ales comuna Dumbrăveni ca loc de comemorare a luceafărului poeziei românenști.

„Primarul Ioan Pavăl m-a recomandat ca prieten, sunt prieten al satului dvr și al Bucovinei. Aici,  este un alt act al culturii și avem și opera spiritului românesc pentru că avem aceste mănăstiri.Aceste volume nu au apărut întâmplător prin simplu fapt că nu s-a întâmplat să apară la rând . Împreună cu primarul de aici am susținut să apară aceste volume într-un moment în care cred ,ca și dvr.,că seîntâmplă ceva în lume și că apariția acestor cărți ar fi necesară.Și anume, problema națiunii, a identității naționale este cea mai importantă pentru spiritual nostrum european. Sunt bucuros că au venit șapte membri ai Academiei Române vin din toate provinciile românești, ceea ce este foarte important ,, . Academia Română s-a gândit să comomoreze  în acest an 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu aici la Dumbrăveni. Această carte care însumează toate articolele lui Eminescu într—o ediție specială, au apărut cu sprijinul primarului, a Primăriei și a oamenilor din această localitate .  Este prima dată când un sat românesc sprijină această colecție . Cu aceste volume ,am ajuns la 164 de volume din ediția operei naționale  ale lui Mihai Eminescu”, a spus Eugen Simion.

Academicienii au susținut la unison importanța poetului nepereche.
„Este importantă această manifestare. Țin să mulțumesc Primăriei și Consiliului local pentru că este un efort și un lucru foarte serios să facem acest eveniment de anvergură aici”,  a spus Bogdan Simionescu al cărui tată s-a născut la Dumbrăveni.

Prorectorul Universității Ștefan cel Mare, Mircea Diaconu, a spus că       Suceava este un cartier al metropolei Dumbrăveniului din punct de vedere cultural.

„Suntem mult căzuți în fața epocii lui Eminescu față de ce reprezenta Eminescu atunci”,  a ținut să sublinieze Diaconu.

Consiliul Local a aprobat la ultima ședință acordarea titului de cetățean de onoare rectorului Universității Ștefan cel Mare din Cluj, acad. Viorel Barbu, Ioan Aurel Pop,  Școlii din localitate din Dumbrăveni,  Ion Pânzar zis „Afganu” din Chișinău a luptat de trei ori  în Afganistan și lui Viorel Apetrei-de la Biserica Apostolică din Elveția, originar din Sălăgeni,  pentru sprijinul acordat comunității locale. El a sponsorizat cu 60.000 de euro renovarea școlii din Sălăgeni și a altor investiții din localitatea natală.

Totodată, au mai fost acordate diplome de excelență  dar și distincții speciale  -Gheorghe Bălici, Mircea Diaconu,  Camelia Ignătescu, Doru Dinu Grăvan, șefului ISU, gen.de brigadă Ioan Burlui, deputatului PNL, Alexandru Băișanu, Maria Roibu, Nina Ghereg și Vladimir Berlinschi, toți trei din Tighina, primarului din Copăceni, Maria Bazduga,  prefectului Constantin Harasim, Cristina Teodorovici, Ilie Niță, Iulian Jugan de la Ministerul Mediului.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*