Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

Primarul din Brodina, audiat din nou la DNA

vasile melenPrimarul din Brodina,Vasile Melen,  a fost chemat, vineri, la DNA pentru audieri. El a venit însoțit de avocat, iar la ieșire nu a vrut să facă niciun fel de declarații.  El este acuzat de comiterea a trei infracţiuni, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la abuz în serviciu şi conflict de interese. Primarul fusese reținut pentru 24 de ore alături de fostul prefect, Florin Sinescu la mijlocul lunii februarie 2015.
like-facebookAjunși în cătușe în fața instanței, completul de judecată a decis ca cei doi să fie cercetați în stare de libertate. Dosarul încă nu a fost finalizat, astfel încât procurorii DNA încă îi cheamă la audieri pe cei implicați în dosarul de cercerate penală.  
Potrivit procuririlor DNA,  Melen este acuzat că şi-a încălcat atribuţiile de serviciu grevând bugetul local cu datorii pentru lucrări executate de SC Forest Brod SRL Brodina din perioada când era administrată chiar de el, reprezentând „Apărări maluri distruse de calamităţile din anul 2008”, ca urmare a accesării unui credit, cu scopul de a plăti arierate în valoare de 850.000 de lei firmei SC Forest Brod SRL Brodina, la care acesta a fost asociat şi administrator până în 2012, dar pe care o administrează în fapt şi în prezent, creând astfel un prejudiciu Primăriei comunei Brodina, dar şi un avantaj patrimonial acestei societăţi, în care este interesat în mod direct. Contactat telefonic imediat după ce procurorii au descins la sediul Primăriei dar și al sediul firmei, primarul comunei a negat că ar avea legătură ce acuzațiile care i se aduc.

Pentru aceasta, inculpatul Melen Vasile Viorel a iniţiat la 13.03.2013 un proiect de hotărâre de consiliul local pentru aprobarea unui împrumut în vederea achitării datoriei către SC Forest Brod SRL, fiind adoptată HCL Brodina nr. 13/21.03.2013, apoi, a încheiat şi semnat Contractul de împrumut nr. 3165/17.05.2013 cu termen de rambursare de 5 ani. Din acest credit, inculpatul Melen Vasile Viorel a ordonanţat la plată achitarea integrală a datoriei, semnând Ordine de plată, prin care suma de 850.000 lei a fost virată în contul societăţii sale până la data de 29.05.2013. Melen Vasile Viorel, în calitatea sa de primar, a îndeplinit astfel acte, a luat decizii prin care s-au obținut foloase pentru firma pe care o administrează în fapt și în prezent, SC Forest Brod SRL Brodina, și pe care a administrat-o și până să devină primar”, susțin procurorii DNA.
De altfelm procuroii susțin că „la solicitarea expresă a lui Melen Vasile Viorel, primarul comunei Brodina, prefectul Sinescu Florin a intervenit pe lângă funcţionari ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava și pe lângă administratorul unui agent economic privat, Juravle Viorel, pentru a găsi o soluţie de deblocare a conturilor Primăriei Brodina, de a fi acceptată o declaraţie rectificativă, întrucât debitul nu era înregistrat la primărie și declarat organelor fiscale, aspect cunoscut de către prefectul Sinescu Florin. Astfel, o datorie în valoare de 462.315,93 lei, ce trebuia achitată de către Primăria Brodina creditorului SC Test Prima SRL Suceava, tocmai din anul 2008, în baza unui contract de prestări servicii din 10 septembrie 2008, având ca obiect construirea a 9 case în comuna Brodina pentru familiile sinistrate ca urmare a calamităților ce au avut loc în anul 2008, banii alocați constructorului în conturile Primăriei fiind bani publici, să fie evidenţiată ca şi arierat, pentru a putea fi astfel achitată ulterior, din bugetul de stat”.

Sinescu a sunat pentru o înțelegere

Procurorii DNA Suceava susțin că în condițiile în care conturile Primăriei Brodina  au fost blocate de executorul judecătoresc, prefectul Florin Sinescu a intervenit pe lângă administratorul Viorel Juravle şi pe lângă directorul Iulia Burlui, de la SC Test Prima SRL Suceava, pentru a-i determina să încheie o înţelegere  cu primarul Vasile Melen astfel încât datoria în sumă de 462.315,93 lei, pentru care au fost emise sentinţe definitive şi irevocabile de obligare a primăriei la plata datoriei și a penalităților de întârziere către creditorul SC Test Prima SRL Suceava, să fie achitată în rate lunare a către 50.000 lei, cu scutirea de la plata penalităţilor de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei, precum și să fie de acord cu încheierea unei convenții scrise între părți care urma a-i servi primarului în vederea deblocării conturilor primăriei.
„Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpatul Sinescu Florin, cu complicitatea inculpatului Melen Vasile Viorel, a fost prejudiciat patrimoniul SC Test Prima SRL cu valoarea penalităţilor de circa 1.201.357,80 lei, ce nu mai sunt plătite de Primăria comunei Brodina, dar şi bugetul de stat cu valoarea datoriei, în cuantum de 462.315,93 lei, care a fost înregistrată retroactiv în contabilitatea primăriei, a fost evidenţiată ca şi arierat, urmând să fie achitată din bugetul de stat”, se arată în comunicatul DNA.

La mijlocul lunii martie, Melen şi-a dat demisia din funcţia de edil şef al comunei.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*