Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Fost primar al Sucevei, cetăţean de onoare post mortem

Ion-SiminiceanuConsiliul Local Suceava  a aprobat conferirea titlului de cetăţean de onoare post mortem  fostului primar al municipiului Suceava, Ion Siminiceanu. Inițiativa a aparținut primarului Ion Lungu care declara încă de săptămâna trecută că va face acest demers. 
like-facebookIon Siminiceanu s-a născut pe 18 februarie 1930, în localitatea botoşăneană Corni, iar în perioada 1972-1980 a fost primar al municipiului Suceava, interval în care s-a construit oraşul, aşa cum, în prezent, acesta este structurat din punct de vedere urbanistic.
„Pentru lucrătorii din întreprinderile nou înfiinţate s-au construit cartiere noi, precum George Enescu, Zamca, Burdujeni şi Alexandru cel Bun. Tot atunci, s-au pus bazele reţelei de troleibuze din municipiu, a fost comandată şi amplasată, în Parcul Şipote, statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, simbol, al oraşului, fiind sistematizat acest din urmă parc şi realizate aleile pietonale şi scările de acces către Cetatea de Scaun a Sucevei”, se arată în expunerea la proiectul de hotărâre.  
În intervalul 1980-1989, Ion Siminiceanu a deţinut funcţia de prim vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, iar în anii 1989 şi 1990 a fost ambasador al României în Cuba. Alături de alte personalităţi ale vremii, Ion Siminiceanu a avut o contribuţie importantă la înfiinţarea Institutului de Învăţământ Superior Suceava, actuala Universitate “Ştefan cel Mare”, fiind prorector încă de la înfiinţare. În perioada în care a coordonat Comitetul de Cultură şi Artă Suceava, Ion Siminiceanu a pus bazele Concursului naţional de poezie “Nicolae Labiş”, promovând şi susţinând Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu”.  El a plecat la Ceruri în urmă cu mai bine de o săptămână iar dincolo de faptul că a fost o emblemă a Sucevei și la un moment dat ,chiar a țării  înmormântarea sa a fost una infimă față de ceea ce a lăsat în urmă.
Potrivit regulamentului Consiliului Local, distincţia de cetăţean de onoare se poate acorda, printre altele, „personalităţilor care, prin performanţele lor, au contribuit la formarea şi creşterea prestigiului oraşului Suceava.
De asemenea, de joi sunt cetățeni de onoare Emil Mateiaș – iniţiatorul şi sponsorul aflierii României la Uniunea Internaţională de Cinema şi profesorul Viorel Ieremie.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*