Prin aceeaşi metodă, de întocmire de acte false şi atribuire fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniul, în anul 2010 au fost marcaţi şi tăiaţi 883 de arbori, în perioada 2011 – 2012 peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori. Astfel, în perioada 2009 – 2014, pentru a se tăia ilegal arbori, Cihoski, Nistor şi compania au folosit această metodă de nu mai puţin de 16 ori. Lemnul tăiat ilegal a fost vândut către diferite persoane de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. Anchetatorii au stabilit că prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior vânduţi peste 2.000 de metri cubi de material lemnos.
Patru din cei cinci pădurari de la Ocolul Silvic Fălticeni, implicaţi în tăiere ilegală de arbori, au revenit la muncă
Din cei cinci pădurari și șeful Ocolului Silvic Fălticeni, implicați în tăierile ilegale de arbori din pădurea privată aparținând fostului consilier al primarului din comuna Preutești, patru au revenit la muncă. Doi pădurari nu pot să își efectueaze atribuțiile pe motiv că le-a fost retrasă autorizația de port armă.Directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, ne-a declarat că inginerul silvic Constantin Barna Nistor, cel care la data perchezițiilor era șef al Ocolului Silvic Fălticeni, iar ulterior a fost reținut 24 de ore de procurori, a fost suspendat din funcție. El a fost înlocuit cu fostul director al Direcției Silvice în guvernarea PDL, Mihai Mihețiu.
Nistor a revenit la Ocolul Silvic Fălticeni, însă pe un alt post, până la definitivarea procesului în care este cercetat alături de cinci pădurari și fostul consilier al primarului din Preuteşti, Ciprian Cihoski. Tot la muncă au revenit pădurarii Cezar Ungureanu, Cezar Pavăl şi Lucian Pîslaru.
„Nu le puteam interzice să nu revină la locul de muncă atâta timp cât legea permite acest lucru pentru patru dintre aceștia. Dat fiind faptul că la doi le-a fost ridicat permisul de port armă. iar pădurarii trebuie să poarte armă, aceștia au rămas pe liber”, a spus Ciobanu.
De altfel, Ocolul Silvic Fălticeni era unul în care pădurarii se reclamau între ei, fiind ca un „cuib de viespi”. Se pare că de la numirea lui Mihai Mihețiu ca șef de ocol situația a revenit la normal.
Infracţiunile reţinute în sarcina lui Ciprian Cihoski, precum şi a lucrătorilor silvici Constantin Barna Nistor, Costică Nicolaievici, Petru Marişca, Cezar Ungureanu, Cezar Pavăl şi Lucian Pîslaru sunt de „tăiere fără drept de arbori”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „abuz în serviciu”, precum şi alte infracţiuni asociate regimului silvic.
Trebuie amintit că la începutul lunii februarie, procurorii însoțiți de caguliști au efectuat 12 percheziții între care se numără Ocolul Silvic Fălticeni și Primăria Preutești. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2014, Ciprian Stefan Cihoski, consilierul personal al primarului Ion Vasiliu din Preuteşti, a hotărât să vândă ilegal lemnul rezultat din tăierea ilegală de arbori de pe o suprafaţă de circa 170 de hectare de pădure pe care a moştenit-o de la mama sa adoptivă, contesa Wanda Cihoski care i-a lăsat moştenire, chipurile, circa 800 de hectare de pădure în zona Preuteşti, Basarabi, Huşi, precum şi în zona municipiului Paşcani, din judeţul Iaşi.
Suprafaţa de pădure era situată pe raza administrativ – teritorială a comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de Costică Nicolaievici şi Petru Marişca, ambii având funcţia de pădurari în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni. Oamenii legii au stabilit că în septembrie 2009, fără ca Cihoski să fi făcut vreo solicitare de marcare a arborilor, Constantin Barna Nistor, în calitate de şef al Ocolului Silvic Fălticeni, a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia Lucian Pîslaru – în calitate de tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu Alin N., Gheorghe P., Ion P. şi Costel V., care au marcat 1.121 de arbori.
Șeful de Ocol implicat în tăierile ileagle
Ulterior, şef Ocolului Silvic Fălticeni a emis şi o autorizaţie de exploatare către SC Dever COM SRL, Fălticeni, o firmă care figurează fără salariaţi, deşi ştia că lemnul urma să fie exploatat de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.
Tagged: Falticeni, stiri, Suceava, SuceavaNews
Loading...
loading...
Stiri asemanatoare
Cum să previi pericolele la locul de muncă
14 ianuarie 2025Atenție la înșelăciunile prin WhatsApp! Ce este „Schema 1800”
14 ianuarie 2025Boala Kienbock
13 ianuarie 2025
- 11 iunie 2015
- 1.093 vizualizări
- Fără comentarii