Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Mobilizare în masă! Peste 2.000 de credincioşi cer Arhiepiscopiei să-l readucă în judeţ pe unul dintre cei mai apreciaţi preoţi

sediu arhiepiscopia suceveiUn număr de 2200 de semnături au fost adunate de credincioșii care susțin revenirea protosinghelului  Andrei la Schitul Sfântul Nectarie de pe muntele Bârnărel-Vatra Dornei.

Ei au înaintat, joi, o petiție către  IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în care solicită ca înalta față monahală să îl accepte pe  părintele Andrei în organigrama arhiepiscopiei.

like-facebookTrebuie amintit că părintele Andrei  a slujit la acest schit până în urmă cu aproape două săptămâni,  însă  ca prelat  aparținea de Arhiepiscopia Tomisului condusă de IPS Teodosie,  și nu  Arhiepiscopiei Sucevei și  Rădăuților. Oamneii cer revenirea părintelui Andrei  la schit și stingerea conflictului.

Schitul Nectarie a fost ridicat pe teritoriul județului Suceava , acolo unde Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților își dă acordul pentru ridicarea unui lăcaș de cult orthodox dar unde și preoții primesc binecuvânturea pentru a sluji la o anumită biserică.  Pământul pe care a fost construit edificiul a fost primit ca donație de la o familie de credincioși . Aceștia  ar fi donat părintelui Andrei bucata de pământ care le era duhovnic cu dorința de ridica un schit care să poarte numele Sf Nectarie.

Credincioșii arată că schitula fost ridicat timp de trei ani de  oamenii din zona Vatra Dornei, dar și din toată țara: Bistrița, Satu Mare,Galați, Botoșani, Arad,Oradea etc.

Au fost ani de jertfă atât din partea noastră, dar mai ales a părintelui care s-a dedicat acestui lucru, sacrificânduși tot timpul,viața și sănătatea stând împreună cu credincioșii zi și noapte, ascultându-le spovedaniile, îndrumându-I canonic. Condițiile au fost vitrige, schitul fiind pe vârful Bârnărel, drum de acces nu exista, apa a trebuit carată de la distanță până sus. Oamenii au scormonit muntele cu mâinile, scormonind piatra de temelie. Un mare merit a avut  părintele care prin harul și dăruirea pe care le are, a adunat în jurul său oamenii care l-au îndrăgit și ajutat necondiționat. A fost un efort comun, un vis comun închinat lui Dumnezeu. Pentru asta colegii preoți au luat atitudine, reclamându-l spionându-l și acuzându-l de cele mai mârșave lucruri –că deschide cartea, că hipnotizează oamenii, că este sectant, eretic etc. Noi, cei care îl cunoatem mărturisim că toate aceste lucruri nu sunt adevărate, ci au fost scornite din invidie”, susțin credincioșii.

Oamenii care îl vor pe părintele Andrei înapoi la schit spun că l-au ajutat și chiar l-au și împrumutat şi susțin că „când totul a fost gata, când bucuria ar fi fost deplină a venit ca o secure decizia superiorilor ca părintele Andrei să plece la  Constanța”.

dosarToate acestea au dus la decizia celor mari să dispună întoarcerea la Constanța a feței monahale, alungarea obștei sale și preluarea schitului de către cei de la Mănăstirea Putna.

Ce pot să creadă oamenii despre o astfel de atitudine, că ei sunt cei care contează cel mai puțin pentru biserică, acesta neavând menirea de a clădi, ci de  a sminti sufletele prin nepăsare, indiferență, conflicte între preoți care se dușmănesc,reclamă,invidiază, cărora nu le mai ajunge cașcavalul, și ultimul lucru care îi interesează este sufletul oamenilor și credința lor în Dumnezeu. Și atunci de unde respect și dragoste față deaceștia?Este firească revolta oamenilor în faa unor astfel de decizii, cu consecința de a se opune prin atitudine de forță –anularea drumului, apei, curentului care toate sunt pe proprietățile lor și pentru care încă nu s-au făcut acte de donație.Și cel mai grav va fi de fapt, părăsirea schitului de către enoriași care atât de dezamăgiți și loviți îl vor ocoli lăsându-l să se pustiască ca alte schituri goale”, susțin credincioșii în petiție.dosar 2

Trebuie amitit că la începutul săptămânii trecute, părintele Andrei a plecat la IPS Teodosie  la Constanța dat fiind faptul că așa I se ceruse, să părăsească Schitul Sf Nectarie. Legat fiind de credinioși, fața monahală a cerut binecuvântarea IPS Teodosie pentru a pleca  din arhiepiscopia sa numai că la schit au fost aduși preoți călugări de la Mănăstirea Putna.

„Noi, oamenii din Vatra Dornei, vă rugăm să-l repuneți stareț pe părintele Andrei aici la schitul pe care l-a ctitorit prin jertfă sau măcar preot duhovnic, lăsându-l să-și plătească datoriile și să-și termine lucrările, transferându-l la Arhiepiscopia Sucevei și stingând conflictul. Un singur exemplu, la hramul SF Nectarie de pe vârful Bârnărel, au urcat 1.000 de oameni din toată țara. De ce să lăsăm un atfel de preot să plece? Acesta este un apel la înțelepciunea și dreapta dumneavoastră socotință pentru că deși biderica nu este o instituție democratică trebuie să fie indubitabil legată de oameni și problemele lor”, mai spun credincioşii.


Loading...

loading...

10 Comentarii

  1. cris says:

    Mai sunt si alte situatii asemanatoare…no comment…

    Răspunde
  2. adrian says:

    Interesant si corect ar fi daca i-ati comunica aceasta petitie si IPS PIMEN ! Si nu ar ramane doar material jurnalistic pentru biroul de presa al Arhiepiscopiei! Reclamatiile ati avut grija sa ajunga la Inalt Prea Sfintia Sa! Daca aveti frica de Dumnezeu va rugam sa ajunga si petitia!

    Răspunde
  3. Ioana says:

    Ar fi interesant daca ati scrie si un articol in care sa prezentati pozitia oficial a lui IPS Pimen ( si nu a consilierilor lui). Cu siguranta toti credinciosii care il cunosc pe parintele, ar aprecia lucrul acesta! Doamne ajuta sa ne intalnim,cu totii,la slujbele parintelui pe dealul Barnarel,la schitul Sf Nectarie(dar fara cei de la Putna).

    Răspunde
  4. maria says:

    daca il aduc inapoi pe parintele eu sunt sigura ca dumnealui e de acord si cu cei de la Putna, (si ei fac ascultare, merg unde li se spune chiar daca in sufletul lor nu doresc asta) incap si dumnealor. haideti sa fim noi oamenii ingaduitori si sa-i invatam si pe cei care au uitat ca Dumnezeu este Iubire, Pace si intelegere nu barfa, ura si celelalte. ma iertati daca am suparat pe cineva Doamne ajuta! si Parinte Andrei, va asteptam inapoi!

    Răspunde
  5. Veronica says:

    Doamne..nu pot sa cred tot ce se intampla in tara aceasta.Biserica vrea sa ne uneasca sau sa ne dezbine pe toti?
    De cand am aflat despre ”Sfantul” Andrei, ( noi altfel nu putem sa.i spunem) nu mai avem liniste.L- am cunoscut anul trecut de Sfintele Paste, nu intamplator ci Dumnezeu ni l- a scos in cale si de atunci am spus..oriunde v- a fi dumnealui, acolo o sa petrecem Pastele.Ce pot sa va spun, am un copil de 5 ani si 6 luni,care la acea vreme facea citostatice si cred ca va dati seama ce este in sufletul unui parinte.Dar cu rugaciuni di credinta, astazi este bine.
    Nimic din ce se spune despre dumnealui nu este adevarat..ce carte? Ce hipnoza? Felul dansului de a vorbi cu enoriasii te fac sa vezi si alta latura, frumoasa, a bisericii.
    Noi suntem din Azuga jud. Prahova.
    La fel ca si noi sunt foarte multi care il apreciem din tot sufletul.Spuneti- ne doar unde trebuie sa mergem si cr trebuie sa facem..si vom face.
    Aici se vede rautatea..nici macar la Constanta nu l-a vrut prea’ inaltul Pimen.
    SCHITUL SF.NECTARIE ESTE AL STARETULUI ANDREI SI ASA TREBUIE SA RAMANA.

    Răspunde
  6. Ioana says:

    Bunul Dumnezeu sa ii dea gandul cel bun lui IPS Pimen de a-l aduce inapoi pe parintele Andrei,sa nu mai dea crezare tuturor reclamatiilor,sa nu se mai increada in consilierii lui(mai ales in cel de la Protopopiatul din Campulung) ..in rest,noi,oamenii am facut tot ce s-a putut..ar mai ramane sa ne mobilizam toti cei 2000 de oameni in fata la IPS Pimen. S-a facut o mare nedreptate..ar trebui sa stie si IPS Pimen lucrul acesta.Nu se poate sa profiti de cineva in felul acesta..e inuman..depaseste orice limita..ne-au lasat smintiti..si nici macar nu le pasa!Doamne ajuta sa vina parintele Andrei inapoi!

    Răspunde
  7. matei says:

    Pe IPS Pimen il gasiti in curtea Manastirii Sf Ioan din Suceava. Vizitati-l si rugati-l sa-l ierte pe Parintele, veti ramane inmarmuriti cand veti auzi ce spune Sfintia Sa despre parintele nostru…… ce acuzatii i se aduc. Daca vom tot trece ma gandesc ca macar va pune la indoiala ce I s-a spus! Doamne, ajuta! Cred ca parintele Andrei merita asta din partea fiecaruia dintre noi, cei pentru care s-a rugat si se roaga in continuare!

    Răspunde
  8. Gabriel says:

    Astazi am fost la Manastirea Serafim de Sarov din Ion Corvin. L-am cunoscut pe Parintele Andrei. Imi pare rau ca “arhierei si carturari” gasim si in 2016. Parintele Andrei de la mare distanta se vede ca este ucenicul Mantuitorului Hristos. Sa ne rugam pentru el asa cum si el o face pentru noi. Domne ajuta-l!

    Răspunde
  9. anonim says:

    Da…Gabriel asa e…dar din pacate cu uni se comporta frumos ii primeste ii ajuta si le da sfaturi…si pe alti ii jigneste nu ii primeste si nici sfaturi nu le da…chiar daca ai probleme si chiar ai nevoie nu te baga in seama…

    Răspunde
  10. anonim says:

    Am patit eu personal de asta spun…

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*