Peste 500 de elevi din România au dezbătut în acest weekend, în cadrul a 9 competiţii regionale, despre incluziunea copiilor cu dificultăţi de învăţare în invăţământul de masă şi despre adoptarea măsurilor de toleranţă zero în cazurile de violenţă în şcoli.
La regionala de la Suceava ce a avut loc pe 30 şi 31 mai la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, au participat 19 de echipe formate din elevi de liceu reprezentând 6 instituţii preuniversitare din Botoșani, 5 din Iași și 8 din Suceava.
Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ajuns la cea de-a şasea ediţie şi cunoscut ca „olimpiada dezbaterilor”, este inclus în Calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în anul şcolar 2014-2015. În urma etapei judeţene şi a seminariilor, 181 de licee s-au calificat la etapa regională care s-a desfăşurat în 9 oraşe (centre regionale): Bucureşti, Buzău, Craiova, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava şi Timişoara. Moţiunile care se vor dezbate alternativ de către echipe, în runde pro şi contra, sunt:
- Toţi copiii cu dificultăţi de învăţare ar trebui incluşi în învăţământul de masă.
- Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă zero în cazurile de violenţă în şcoli.
În urma regionalelor, echipele de pe primele locuri s-au calificat în finala naţională, găzduită anul acesta la Miercurea Ciuc, între 12 şi 14 iunie.
Câştigătoarea regionalei de la Suceava a fost echipa Colegiului “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, judeţul Suceava.
Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice.