Joi 09 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Risc de explozie la un liceu din judeţ. Trei cazane de încălzire a apei reprezintă un adevărat pericol

cj 29 maiLa Liceul Tehnologic Bivolărie, pericolul unei explozii este aproape iminent. Unitatea de învăţământ din Vicovu de Sus deține  trei   cazane de încălzire a apei  neautorizate de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).
like-facebookPotrivit unui raport al Direcției Tehnice a Consiliului Județean, asigurarea încălzirii și prepararea apei calde menajare  la respectiva unitate de învățământ se face din centrala termică care este echipată cu cazan COMFORT, având capacitatea de 500.000 kcal/h, fabricat în 2007, care în prezent asigură apa menajeră, boilere tip SICC vertical, cu o capacitate de 2500l/buc, pompă de circulație pe circuitul încălzire, vas de expasiune și cazan SMD  și Cazan MASSAAR, ambele primite ca donație în anul 1997 , fără a avea o documentație de fabricație și nici de montaj. Aceste cazane au fost transformate din cazane care produceau abur în cazane de apă caldă, fără documentație tehnică de transformare.
În plus, două cazane au o vechime de de 50 de ani. Gradul de uzură ridicat precum și reparațiile repetate determină funcționarea lor cu deficiențe, fără a asigura necesarul de căldură și apă menajeră, existând pericolul producerii unor avarii ce ar determina întreruperea furnizării energiei termice sau chiar a unor accidente în exploatare.
Șeful Serviciului Tehnic și Investiții, Gabriel Șiloche, susține că pentru eliminarea deficiențelor prezentate și aducerea centralei termice la nivelul cerințelor din legislația actuală se propune modernizarea acesteia prin demontarea tuturor echipamentelor, utilajelor și instalațiilor uzate, dotate cu automatizări corespunzătoare care să respecte normele tehnice în vigoare.
La rândul său, directorul Liceului Tehnologic, Corneliu Ilisei Zubaș, a înaintat Consiliului Județean o documentaţie pentru avizarea lucrărilor de intervenții pentru Obiectivul de investiții „Modernizare Centrala termică la Liceul Tehnologic Bivolărie”.
Deliberativul județean a aprobat, vineri, studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții, Amenajare grupuri sanitare pentru pavilion săli de clasă, sat Bivălărie, comuna Vicovu de Sus”. Deși localitatea Vicovu de Sus a fost declarat oraș prin Legea 83/2004, împreună cu alte 7 localități din județul Suceava, se pare că cei care au inițiat acest proiect de hotărâre  sunt departe de realitate, Bivolărie având statut de cartier ca și alte sate din cadrul fostei comune. În expunerea de motive, vicepreședintele CJ, Alexandru Rădulescu, cel care este și inițiatorul proiectului, arată că în incinta Liceului Tehnologic Special Bivolărie există o construcție cu destinația pavilion săli de clasă și laboratoare, având 4 grupuri de săli de clasă  cu acces de pe un hol central la fiecare grup.
„ Având în vedere respectarea normelor de igienă și sănătate public, este necesară construirea și amenejarea grupurilor sanitare pentru fiecare grup de săli de clasă la pavilion, săli de clasă și laboratoare, în vederea desfășurării în bune condiții a activităților de pregătire a elevilor.În acest sens, a fost întocmit Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ,,Amenajare grupuri sanitare pentru pavilion săli de clasă, sat Bivolărie, comuna Vicovu de Sus, precizează Rădulescu.
Cu sau fără greşeală, proiectul a trecut.
La Liceul Tehnologic Special Bivolărie învață copii hipoacuzici din întreaga țară, dar și din Republica Moldova.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*