Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Zeci de copii diagnosticaţi cu scarlatină de la începutul anului

scoala eleviZeci de elevi au fost diagnosticaţi cu scarlatină de la începutul acestui an. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava,  Cătălina Zorescu, până acum au fost raportate 65 de cazuri. Şefa DSP le cere părinţilor să nu se alarmeze la apariţia unui astfel de caz.

Îi asigur pe părinţi că se iau toate măsurile care se impun în astfel de situaţii. Nu trebuie să ne alarmăm foarte tare. Este o boală a copilăriei care, tratată corect, nu produce urmări, nu lasă sechele copiilor şi nu reprezintă nici un pericol nici pentru contacţii acestora din colectivitate”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, Cătălina Zorescu.
like-facebook
Zorescu a declarat că la apariţia unui astfel de caz se face dezinfecţia sălii de clasă  şi se face şi un triaj al copiilor din acea colectivitate. Deocamdată,  nu au fost focare de scarlatină, ci cazuri sporadice. Directorul DSP susţine că la Suceava, de la începutul anului, s-au înregistrat cazuri de scarlatină la Grădiniţa 1,2,3, la Grădiniţa Filadelfia, la Grădiniţia ABC, la Prichindelul, la Şcoala nr.3, ar şi la Şcoala nr.4.

Scarlatina este o infectie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai ca provoaca o infectie a gatului (numita “gat streptococic”), dar produce si o toxina care cauzeaza eruptia distinctiva a scarlatinei. Scarlatina este rara la copiii sub 2 ani, deoarece substantele din sistemul imunotar al mamei (anticorpii) protejeaza copilul pana la aceasta varsta. Varsta cea mai frecventa de imbolnavire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai multi copii au propria imunitate fata de toxina produsa de bacterie.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*