Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

1500 de case lăsate fără curent electric de vijelii

videoconferinta prefectPrefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a declarat, miercuri, după videoconferința cu prefecții convocată de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, că județul Suceava chiar dacă s- a aflat sub cod galben, pagubele materiale sunt minore.
Ministrul Gabriel Oprea a anunțat că au fost activate Grupele Operative la fiecare județ, iar la nivelul Prefecturilor s-au mobilizat Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Echipe mixte din cadrul acestor comitete s-au deplasat pe teren pentru evaluarea în timp real a situaţiei operative şi pentru coordonarea echipelor de intervenţie. Prefectul județului a cerut structurilor din subordine să fie atente la situațiile din teren și săse intervină prompt pentru a preveni eventuale dezastre.
Ploile torențiale au dus la inundarea a două curți în Suceava și Câmpulumg Moldovensc, inundarea drumului DN14 sub pod la Șcheia timp de două ore  și riscul de a se prăbuși acoperișul de pe un imobil de pe strada Grănicerului din Rădăuți. Totodată, 1500 de case din Bălcăuți au rămas fără curent electric, dar situația a fost remediată treptat. Nu au fost semnalate pagube în culturile agricole,  a spus prefectul județului.
Trebuie amintit că ministrul  Gabriel Oprea a convocat miercuri, 27 mai a.c., o videoconferință cu prefecții, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții autorităților cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență, în contextul atenționărilor meteorologice și hidrologice emise în această dimineață.
Redăm, în continuare, intervenția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.
„Am convocat această videoconferință ca urmare a fenomenelor meteorologice care au avut loc în această dimineață în mai multe județe din nordul țării.  Suntem și la această oră sub atenționare de COD ROŞU DE INUNDAȚII pentru mai multe bazine hidrografice din judeţele: Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj şi de COD PORTOCALIU pentru unele râuri din județele: Cluj, Bihor şi Bistriţa-Năsăud. După ploile torențiale și viiturile care s-au produs astăzi, la acest moment înregistrăm următoarea situație:18  localități din 7 județe – Bihor, Bistrița Năsăud, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Cluj și Suceava – sunt afectate de inundații. Ploile au inundat 42 de locuințe  și 104 anexe gospodărești. Pentru a preveni situații de risc pentru populație, pe parcursul dimineții au fost evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare. Această măsură vă rog să o luați în continuare, unde se impune, pentru a evita pierderea de vieți omenești. Acolo unde nu mai există condiții de siguranță, vorbiți cu oamenii – să înțeleagă că trebuie să părăsească gospodăriile.Ceea ce este foarte important este că nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești și asta este foarte bine, având în vedere impactul și intensitatea cu care au lovit aceste viituri. Am fost informat încă de dimineață că în anumite localități afectate au fost închise temporar unele unități de învățământ, pentru a nu pune în pericol copiii care ar fi trebuit să se deplaseze către școală. La acest moment, nu există localități unde să nu se poată ajunge cu mijloacele noastre de intervenție ale forțelor noastre. Intervenim și acum în teren cu peste 800 de pompieri, jandarmi și polițiști, iar suplimentar am decis să mobilizăm până la 13.500 de angajați ai ministerului.
Stimați colegi,În județele pentru care s-au dat avertizări de COD ROȘU, conform procedurilor de acțiune, am dispus încă de dimineață ridicarea nivelului de alertă pentru forțele inspectoratelor pentru situații de urgență și am suplimentat numărul celor aflați în intervenție.Au fost activate Grupele Operative la fiecare județ, iar la nivelul Prefecturilor s-au mobilizat Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Echipe mixte din cadrul acestor comitete s-au deplasat pe teren pentru evaluarea în timp real a situaţiei operative şi pentru coordonarea echipelor de intervenţie.Am cerut încă de la prima oră ca fiecare prefect și șef de inspectorat pentru situații de urgență să fie în teren în zonele cele mai afectate pentru a ajuta populația și pentru a face primele estimări vizând pagubele. Sigur că această situație este în dinamică, schimbându-se de la o oră la alta, dar vreau să cunoaștem în fiecare moment dacă situația se agravează. Intervențiile forțelor din teren se desfășoară şi acum în mod integrat. Sunt utilizate capabilități de la toate structurile noastre, misiunea prioritară fiind salvarea de vieţi omeneşti, a persoanelor aflate în dificultate, degajarea căilor de acces sau prevenirea apariția unor situații de urgență care pot pune în pericol viața oamenilor. La acest moment, în majoritatea zonelor din județele afectate,  ploile au încetat, iar acţiunile noastre se concentrează pe limitarea sau înlăturarea efectelor inundaţiilor produse”,  a spus Oprea.
Domnia sa a cerut autorităților locale  ca în perioada imediat următoare să aibă în atenție persoanele cu probleme cronice de sănătate, care necesită asistenţă medicală permanentă pentru a le putea oferi sprijin. În aceeași categorie trebuie incluse femeile însărcinate şi familiile cu copii mici.
„Domnilor prefecți din județele afectate de inundații – vă cer să vă asigurați că toate persoanele evacuate preventiv în această zi au unde să doarmă și că au alimente de strictă necesitate.Până când situația va reveni la normal e important ca acești oameni să aibă unde să stea în siguranță. Dacă vremea se va îndrepta, vă cer tuturor celor care acționați în zonă – pompieri, jandarmi și poliție – să accentuați intervenția pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice. În cel mai scurt timp, aștept informări punctuale de la fiecare prefectură cu ce pagube s-au înregistrat și cu ce fel de ajutoare putem interveni, de la centru, de la Rezervele de Stat.Dacă sunt probleme deosebite, să le spuneți acum pentru a putea trimite ajutoare de urgență încă de azi.Ştiu că aţi fost încă de dimineaţă în teren, vă rog ca imediat ce situaţia o va permite, să mergeţi împreună cu specialiştii din subordine în toate zonele afectate pentru evaluarea rapidă a nevoilor oamenilor, a pagubelor produse, dar şi a necesarului de intervenţie imediată, astfel încât în cel mai scurt timp să viaţa oamenilor să revină la normal. Am vorbit și cu prim-ministrul Victor Ponta și o să vă punem la dispoziție tot ce este nevoie din Fondul de intervenție al Guvernului. De aceea, vă rog să ne informaţi în legătură cu nevoile care există, ca să putem avea o evaluare foarte clară. Toate forțele MAI rămân mobilizate și în orele următoare, prioritare fiind intervențiile pentru salvarea vieților oamenilor și pentru limitarea efectelor fenomenele meteo extreme. Vreau ca în orele următoare să asigurăm o informare permanentă a cetățenilor referitor la riscul producerii unor alte viituri sau riscuri asociate acestor fenomene”,a spus Gabriel Oprea.
 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*