Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

Corpul de control al premierului a sesizat DNA în urma unor verificări la Direcţia Silvică. Vezi ce nereguli s-au găsit!

directia silvica suceavaCorpul de control al primului ministru a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în urma unor verificări făcute la Direcţia Silvică Suceava.

like-facebookCorpul de control al primului ministru a efectuat acțiuni de verificare la direcțiile silvice din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entități precum și la Regia Națională a Pădurilor Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament. În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privind săvârșirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală.  Controlul efectuat a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012.

S-a constatat faptul că unii operatori economici au fost admişi la licitaţii cu toate că nu au făcut dovada achitării garanţiei de contractare, în contul organizatorului, anterior datei licitaţiei.  La Direcţia Silvică Suceava s-a constatat că societatea Antinari Giulia Impex S.R.L. a fost admisă să participe la licitaţia din data de 23.11.2010 fără să facă dovada constituirii garanţiei de contractare anterior datei ţinerii licitaţiei.

Biletul la ordin, emis de către societatea Antinari Giulia Impex S.R.L., patronată de  omul de afaceri Adrian Arteni, fost președinte PPDD, la data de 18.11.2010 şi ataşat la cererea de înscriere la licitaţie, pentru plata sumei de 148.166 RON reprezentând garanţia de contractare, nu conţine data scadenţei, ci doar stipulaţia „ia termen”, fără a se specifica acest termen.

Direcţia Silvică Suceava nu a prezentat la plată biletul la ordin şi nu a încasat suma de 148.166 RON de la societatea Antinari Giulia Impex S.R.L. Tot la Direcţia Silvică Suceava s-a mai constatat că societatea Mugur Silva S.R.L. a fost admisă la licitaţia din data de 23.11.2011, fără ca aceasta să facă dovada achitării garanţiei de contractare anterior datei desfăşurării licitaţiei. Cecul în sumă de 13.844 RON, ataşat cererii de înscriere la licitatie, cu care societatea Mugur Silva S.R.L. a făcut dovada plăţii garanţiei de contractare nu a avut acoperire decât pentru suma de 3.842,61 RON, sumă ce a fost virată în contul Direcţiei Silvice Suceava la data de 24.11.2011, ulterior datei licitatiei.
La Direcţia Silvică Suceava s-a mai constatat faptul că, în vederea participării la licitaţie, unii solicitanţi au anexat la cererea de înscriere declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice în care acesta a declarat că societatea nu are datorii restante faţă de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi faţă de unităţile acesteia, iar reprezentanţii Biroului financiar-contabilitate din cadrul direcţiei silvice au confirmat cele afirmate de aceştia cu toate că solicitanţii respectivi înregistrau datorii restante către unităţile Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi, prin urmare, cererile acestora de participare la licitaţie trebuiau respinse.

Astfel, societăţile Forestar S.A., Melnic Com Prod S.R.L. şi Kronospan Sebeş S.A. au fost admise să participe la licitaţii în condiţiile în care la datele completării declaraţiilor pe proprie răspundere ale reprezentanţilor legali ai acestora, societăţile menţionate înregistrau datorii restante către unele unităţi ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
La Direcţia Silvică Suceava s-a constatat faptul că un număr de 52 operatori economici, aleşi prin sondaj, care au adjudecat masă lemnoasă pe picior în cadrul unor licitaţii sau negocieri, organizate în perioada 2011 -2012, nu au ataşat la cererile de înscriere şi cazierele tehnice completate la zi.

În fapt, aceşti operatori economici au prezentat doar coperta 1 a formularului de cazier tehnic de exploatare a masei lemnoase care conţine doar următoarele date: denumirea documentului, „denumirea operatorului economic”, „codul unic de înregistrare”, „numărul de ordine în registrul comerţului” şi seria şi numărul formularului, fără a prezenta şi celelalte file ale formularului.

S-a mai descoperit vânzarea, de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, cu încălcarea dispoziţiilor legale, prin negociere, a partizilor de masă lemnoasă care au făcut obiectele unor contracte de vânzare-cumpărare ..reziliate”, fără a fi supuse unor noi proceduri de licitaţie

Potrivit dispoziţiilor din Regulamentul de vânzare a masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1898/2010, cu modificările şi completările ulterioare, partizile de masă lemnoasă pe picior care au făcut obiectul unor contracte care au fost „reziliate” trebuie supuse unei noi proceduri de licitaţie/negociere, după caz.

S-a constatat faptul că, după „rezilierea” unor contracte de vânzare a masei lemnoase, încheiate în urma organizării unor licitaţii, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au procedat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, la vânzarea prin negociere a masei lemnoase, fără ca aceasta să fie supusă unei noi proceduri de licitaţie.

De exemplu, după încetarea Contractului de vânzare – cumpărare a masei lemnoase pe picior nr. 20226/24.11.2011, Contractului de vânzare – cumpărare a masei lemnoase pe picior nr.21082/05.12.2011 şi Contractului de vânzare – cumpărare a masei lemnoase pe picior nr.21082/05.12.2011, partizile care au făcut obiectele acestor contracte au fost vândute prin negociere de către Direcţia Silvică Suceava, fără a fi supuse unor noi proceduri de licitaţie.

Potrivit Corpului de control al primului ministru, negocierea s-a realizat cu câte un singur operator economic, iar preţul negociat a fost mult mai mic decât penultimul preţ oferit în cadrul licitaţiei, ceea ce a condus la prejudicierea patrimoniului Regiei Naţională a Pădurilor – Romsilva.

O altă problemă este neperceperea de penalităţi pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor prevăzute în autorizaţia de exploatare sau ca urmare a ridicării cu întârziere a autorizaţiilor de exploatare, având drept consecinţă păqubirea bugetului Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva

Potrivit normelor care reglementează termenele, modalităţile şi perioadele de colectare, scoatere şi transport al materialului lemnos, exploatarea masei lemnoase se efectuează numai pe bază de autorizaţie de exploatare, emisă de către şeful ocolului silvic, în cadrul perioadelor şi termenelor prevăzute de aceasta, fiind interzisă exploatarea masei lemnoase în afara acestor termene.

La Direcţia Silvică Suceava s-a constatat faptul că, în unele cazuri, reprezentanţii ocoalelor silvice din cadrul direcţiei silvice nu au calculat şi perceput penalităţi pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor prevăzute în autorizaţiile de exploatare.

De exemplu, în cazul Contractului de vânzare – cumpărare a masei lemnoase pe picior nr. 9328/03.06.2011, încheiat cu societatea Puiu Mare S.R.L., s- a constatat faptul că partida 1231 a fost reprimită după 166 de zile calendaristice de Ia expirarea termenului prevăzut în autorizaţia de exploatare, fără ca reprezentanţii Ocolului Silvic lacobeni să întocmească un act de constatare şi fără să perceapă şi să încaseze penalităţi de întârziere în cuantum de 6.854,47 RON, în conformitate cu prevederile contractuale, pentru fiecare zi calendaristică de întârziere faţă de termenul prevăzut în graficul de eşalonare şi în autorizaţia de exploatare.

Prin neîncasarea acestor penalităţi a fost cauzată o pagubă patrimoniului Regiei Naţională a Pădurilor – Romsilva.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Corpul de control al premierului a sesizat DNA în urma unor verificări la Direcţia Silvică Suceava. Vezi ce nereguli s-au găsit! | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*