Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

FOTO! Sute de suceveni au protestat împotriva despăduririlor abuzive

protest despaduriri (1)Câteva sute de persoane au mărșăluit, sâmbătă, pe traseul Parcul Central- Primărie-ITRV, împotriva despăduririlor abuzive, care au adus  România la  mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea înainte de Revoluție. Protestatarii s-au adunat în jurul 16.00 în Parcul Central din fața Prefecturii Suceava  unde şi-au prezentat nemlțumirile. Printre cei care au ținut să susțină acțiunea de protest s-au aflat membrii Asociației Eco Bucovina și Asociația Biosilva,  dar și senatorul PSD, Neculai Bereanu.   
Nu trebuie omis nici faptul că și mulți membri ai PMP au ținut să fie alături de protestatari, dar și pasionații de ciclism. Copiii au fost cei care au demonstrat că le pasă de poluare și de tăierile ilegale din pădurile României. Ei și-au însoțit părinții, bunicii sau au venit singuri la acțiunea de protest. Un băiețel a purtat un fierăstru în miniatură, iar alți copii au purtat baloane inscripționate cu „Iubiți natura”. 
Sucevenii prezenți la protest au purtat pancarde pe care se putea citi „Bucovina nu e de vânzare”,  „9 încă ne Mai pasă”, „Stop deșertificării  României”, „Salvați pădurea, salvați viitorul”, „și eu vreau să mă bucur de pădure”. 
Coloana de protestatari a fost deschisă de doi copii care au purtat o coroană pe banderola căreia se putea citi „În memoria arborilor tăiați ilegal”.
like-facebookOamenii au purtat un sicriu încripționat cu sloganuri  împotriva tăierilor abuzive,  scoarțe de copac, stegulețe, desene în care se puteau vedea teme de defrișare  a pădurilor. 
Protestatarii au strigat sloganuri: „Uniți salvăm pădurile României”, „Vrem ape și păduri, nu cioate și bonusuri”, „Jos corupția”. 
În parcul central, Florin  Grădinaru de la Asociația Biosilva Suceava  a dat citire revendicărilor societății civile cu privire la situația dezastruasă în care se află pădurile României și la recoltarea ilegală și abuzivă a lemnului din România.Între revendicări se află stoparea tăierilor ilegale, menținerea și îmbunătățirea implementării „Radarului pădurilor, protecția pădurilor virgine și a parcurilor naționale, deblocarea dosarelor de corupție din domeniul forestier, întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură, elaborarea strategiei naționale forestiere și finanțarea Programului Național de Împăduriri, instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunității locale, plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecție sau incluse în arii protejate ori situri ori Natura 2000,finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului ăntre protecție și exploatare, oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii și fondului cinegetic -legea masacrării dreptului de proprietate a faunei, reorganizarea RNP. În ce privește această din urmă revendicare, protestatarii cer interzicerea RNP de a mai exploata lemn sau de a participa la licitații, alături de ceilalți agenți economici. RNP fiind administrator și nu prestator. Astfel se crează un fel de monopol, RNP pune în valoare și tot ea exploatează.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*