Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Ministrul Mediului, despre autorizarea gropii de gunoi de la Pojorâta: Este un mic blocaj. Trebuie să ţinem cont şi de plângerile făcute de cetăţeni

minsitrul mediului la suceavaMinistrul  Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat vineri, la Suceava, că  groapa de gunoi de la Pojorâta nu are autorizație de mediu din cauza distanței de sub 1.000 metri până la  locuințele oamenilor. Ea spus că este nevoie de o modificare legislativă care să permită intrarea în legalitate a investiției.
like-facebookLa groapa  de gunoi de la  Pojorâta, dezbaterea a fost în 2009 când nu s-au ridicat probleme. La ora actuală însă este un mic blocaj, iar noi trebuie să vedem cum să le rezolvăm,  ținând cont  că la minister au ajuns niște sesizări ale cetățenilor. Oamenii ne spun că distanța  este sub 1000 de metri  până la această rampă de gunoi  de la casele de locuit și că nu s-au întrunit condițiile acordului de mediu inițial.  În prezent, acest acord de mediu este în derulare, dar trebuie să ținem cont și de plângerile făcute de cetățeni. Dacă în 2009, la dezbaterea care a stat destul de mult, confom legii, nu au fost ridicate aceste probleme, în momentul de față, sesizările care au fost depuse la Garda de Mediu și Agenția Națională de Mediu trebuie soluționate pentru ca  apoi să fie emisă autorizația  de mediu. Conform avizelor date, există unul dat de Direcția de Sănătate Publică  care la vremea aceea, în 2008, și-a dat acceptul, după care prin modificarea unui ordin de ministru, DSP  la ora actuală nu-și mai dă acordul pentru că legislația din 2014 a fost modificată.  De aceea, suntem în plină evaluare să putem să rezolvăm problema.  Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu reprezentanții ministerului, gărzii de mediu, DSP, Ministerul Sănătății și organizatorul rămpii pentru că situația trebuie rezolvată” , a spus ministrul Mediului.
Odată cu modificarea legislației pe linie de mediu în 2014, distanța de 1000 de metri de la rampa de gunoi la prima casă de locuit nu mai poată fi înlocuită cu  un studio de impact de sănătate care putea în funcție  de analizele făcute să micșoreze distanța. Ordinul MS  de anul trecut este bătut în cuie, iar distanța trebuie să fie obligatoriu de 1.000 m. Gavrilescu susține însă că trebuie modificată  legislația în acest sens. Trebuie precizat că distanța de la groapa  de gunoi la prima casă este mai mare cu 900 m, ceea ce împiedică obținerea autorizației de mediu. Nu trebuie omis faptul că există case care au fost ridicate după 2009.

Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. elena says:

    Gunoiul de pe strada noastra va mai fi ridicat vreodata oare?Acum ca a fost”inaugurata” groapa de gunoi speram!!!!

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*