Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Şeful ISU Suceava dă asigurări că norul toxic provocat de incendiul de la Cernobâl nu reprezintă un pericol pentru Suceava

incendiu cernobalÎn cadrul ședinței a reprezentanţilor din structurile MAI din teritoriu cu prefectul județului Suceava, Constantin Harasim,  ce a urmat videoconferinței cu ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui a prezentat o informare referitoare la județul nostru după incendiul de pădure de la Cernobâl.
like-facebookEl a menționat că situația de la Cernobâl nu prezintă un pericol pentru județul Suceava prin aceea că radioactivitatea nu a crescut, fiind la valorile normale ale pământului. Potrivit lui Burlui nici nu se întrevede o creștere a nivelului radioactivității întrucât zona Cernobâl este la 600 km de Suceava, iar curenții de aer, în aceste zile, sunt predominanți  spre Nord.
De altfel, imediat după ce a izbucnit incendiul de pădure la Cernobâl, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, după întrunirea Comitetului ministerial de urgenţă declara că fumul degajat de incendiul de la Cernobîl nu va ajunge în România, în următoarele 72 de ore, focul fiind localizat şi stins de autorităţile ucrainiene.Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, monitorizează prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nivelul de radioactivitate al factorilor de mediu,până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise.Incendiul de pădure a izbucnit marţi în nordul Ucrainei, riscând să se extindă spre centrala nucleară Cernobîl, dezafectată şi izolată în urma accidentului industrial din anul 1986.
Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, scria miercuri pe Facebook că membrii Gărzii Naţionale ucrainene patrulau în pădurile din nordul ţării din cauza suspiciunii declanşării intenţionate a incendiului, potrivit Interfax Ucraina. Potrivit lui Avakov, incendiul care a izbucnit marţi în zona interzisă din jurul centralei nucleare Cernobîl a fost cel mai mare din 1992. Acesta se afla la 20 de kilometri distanţă de centrală, dar depozitul cu combustibil folosit era situat la doar cinci kilometri.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*