Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Direcţia Silvică va împăduri peste o mie de hectare, în acest an

valerian solovastru directia silvicaProgramul de regenerare a pădurilor în anul 2015 este în suprafață de 1.750 de ha, din  care 712 ha regenerări naturale și 1.038  ha împăduriri.
Directorul tehnic al Direcției Silvice Suceava,Valerian Solovăstru, a declarat miercuri, în cadrul ședintei Colegiului Prefectural, că în acest an se va împăduri o suprafață de 980 de ha, diferența de 662 ha justificându-se după cum urmează -509 ha suprafața de pe care s-a recoltat masa lemnoasă în parchete cu o vecime de sub un an, 63 de ha suprafață de teren aflată în zona inundabilă a râului Siret, aferentă unor lucrări hitrotehnice, 25 de ha cu arbori preexistenți, inclusă în amenajament și care nu poate fi împădurită decât numai după marcarea și extragerea arborilor și totodată numai după efectuarea controlului anual al regenerărilor,o parte din suprafață fiind regenerată natural, 15 ha suprafață cu stocuri de masă lemnoasă pe picior, 7 ha eroare de amenajare ,1 ha suprafață va fi încadrată la categoria de folosință teren neporductiv, 1 ha suprafață cu regenerare naturală și 1 ha suprafață cu alunecare de teren nestabilizată. Tot în primăvara acestui an se va împăduri o suprafață de 23 ha în arborete de rășinoase din afara arealului, care nu era exploatată la data de 31 decembrie 2014.
Totodată,  Valerian Solovăstru a spus că în toamna anului 2015 se va împăduri o suprafață de 35 ha în arborete de rășinoase din afara arealului.
,,Prin urmare suprafața ce se va împăduri în anul 2015 este de 1.038 ha, din care suprafața de 1.003 ha  în primăvara acestui an  și suprafața de 35 de ha în toamna lui 2015. În ceea ce privește lucrările de completări în plantații suprafața programată în fond forestier de stat în anul 2015 este de 273 ha. În fond forestier privat cu contracte de administrare programul de împăduriri din anul 2015 este de 146 de ha, iar cel de completări în plantații de 35 ha. Suprafața cese va împăduri în anul 2015 în foond forestier ce aparține persoanelor fizice și juridice cu care Direcția Silvică Suceava are contracte de servicii silvice este de 283 de ha, lucrările de împădurire urmând a se executa în principal cu puieții dn speciile molid și larice pe care Direcția Silvică Suceava i-a produs în anii anteriori pentru împădurirea suprafețelor în fond forestier ce aparțin persoanelor fizice”,  a spus Solovăstru.
Persoanele fizice care au refuzat plantarea și respectice persoane care nu au răspuns în termen ,au fost comunicate de către Direcția Silvică prin ocoalele silvice la Comisariatul de Regim Silvic și de Vânătoare Suceava pentru luarea măsurilor ce impun conform prevederilor Legii 46/2008.
Și pentru anul viitor, silvicultorii suceveni au un plan de împădurire.  Pădurarii vor planta 830 ha în fond forestier administrat cu contracte o suprafață de 145 de ha, iar la persoane fizice cu contracte de servicii silvice  o suprafață cel puțin egală cu suprafața ce se împădurește în acest an. Nu trebuie omis nici faptul că numărul de puieți produs anual de Direcția Silvică Suceava este de 8,2 milioane puieți, cu un excedent de 2,0 milioane de puieți molid și 100 mii puieți de larice, ce au fost produși pentru persoane fizice cu suprafețe tăiate în anii anteriori și care trebuie împădurite.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*