Miercuri 01 Mai 2024, Actualizat acum 121 zile 12:00 am

Depozite de deşeuri menajere pe apă, la Izvoarele Sucevei. Vezi ce probleme au fost găsite la Vicovu de Sus şi Frasin!

Daniel dragoiDirectorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi, a prezentat, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Suceava,  rezultatele acțiunii de verificare a modului în care au fost salubrizate șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari. La  acțiunea de control au  participat reprezentanți ai SGA, Gărzii de Mediu, Inspectoratului  Județean pentru Situații de urgență și Prefecturii, constituiți în 3 comisii. Au fost verificate cele 114 localități, fiind așa cum era de așteptat note de constatare care au fost semnate de primari și șefii comisiilor.
Șanțurile și rigolele de scurgere de pe raza localităților cerificare sunt în general întreținute corespunzător, unele din executivele locale au demarat acțiunea de decolmatare și igienizare a acestora. Doar în localitatea Izvoarele Sucevei, pe pârâul Bobeica  au fost semnalate depozite de deșeuri menajere respectiv pet-uri, resturi vegetale și resturi de exploatare forestieră,în rigolele de scurgere aferente drumului comunal DC 81 A. Comisia  a trasat autorităților locale termen de remediere a deficiențelor”,  a spus Drăgoi. 

Poduri, podețe, puncte critice la nivelul localităților 

colegiu prefectCu ocazia controlului a fost monitorizată starea  punctelor critice de la nivelul fiecărei localități menționate în planurile locale de apărare împotriva inundațiilor. În urma verificării punctelor critice au fost identificate două localități. Este vorba de orașul Vicovu de Sus la puntea pietonală spre halta Bivolărie unde au fost constatate deșeuri menajere, resturi vegetale și deșeuri din construcții. Comisia a dat un avertisment contravențional pentru eliminarea neconformităților. like-facebookȘi în localitatea Izvoarele Sucevei, pe pârâul Bobeica au fost constatate resturi de exploatare și de material lemnos în albia minoră și majoră a pârâului amintit. Autoritățile locale au primit din partea comisiei avertisment verbal. A fost contactat și avertizat pădurarul titular al cantonului silvic nr 11 Bobeica din cadrul Ocolului Silvic Breaza, cu privire la neecsiattea luării cu prioriate a măsurilor de salubrizare și ridicarea materialului lemnos depozitat și abandonat necnform pentru a sigura libera scurgere a apei în zona podurilor.
Potrivit lui Drăgoi, toate primăriile din județ au încheiate contracte cu agenții economici care  au ca obiect de activitate  gestionarea deșeurilor. 

Depozite necontroale în Frasin, Vicovu de Sus și Izvoarele Sucevei
 
În urma verificării salubrizării cursurilor de apă, s-a constatat prezența izolată a deșeurilor menajere de tip PET, a crengilor rezultate din toaletarea vegetației de pe cursurile de apă.
Deficiențe majore au fost constatate în 3 localități . În orașul Frasin pe râul Moldova și pârâul Suha au fost depistate depozite necontrolate de resturi vegetale rezultate din toaletarea arborilor, iar în orașul Vicovu de Sus pe râul Suceava au fost constatate deșeuri menajere, resturi vegetale și deșeuri din contrucții. Și în Izvoarele Sucevei, pe pârâul Bobeica au fost depistate deșeuri de resturi de exploatare și de material lemnos. Autoritățile au primit ,în primul caz termen de eliminare a neconformităților, la Vicovu de Sus –avertisement contravențional iar la Izvoarele Sucevei, avertisement verbal”, a spus Drăgoi.
În urma controlului, comisiile au trasat măsuri administrațiilor locale, în vederea prevenirii unor situații de urgență datorate inundațiilor, precum și salubrizarea zonelor amintite mai sus întrecare afișarea la primărie a hărților cu zonele potențial inundabile și a semnificației codului de culori folosit pentru avertizările hidrometeteorologice, asigurarea stocului minim de mijloace și materiale de apărare existente, stabilit pe baza normativului cadru și funcționlitatea sistemului local de înștiințare/alarmare. Totodată,  o altă măsură este aceea că autoritățile locale vor continua acțiunea de decolmatare a șanțurilor și rigolelor de pe raza localității. 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*