Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Colonelul (r.) Gheorghe Guşu, felicitat de Ziua Veteranilor de Război de comandantul Colegiului Militar Ştefan cel Mare

veteraniComandantul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, colonel dr. Teofil Ispas, însoţit de elevii frt. Bianca Sava şi frt. Sebastian Spânu l-au vizitat pe colonelul (r.) Gheorghe Guşu cu ocazia zilei de naştere a acestuia şi în contextul apropierii Zilei Veteranilor de Război din data de 29 aprilie.
Cu acest prilej, delegaţia colegiului militar câmpulungean a exprimat respectul şi recunoştinţa întregului personal al instituţiei pentru sacrificiul veteranului de război, Gheorghe Guşu, dar şi pentru sprijinul continuu acordat de acesta în păstrarea şi promovarea valorilor militare şi a spiritului „ştefănist”.
Gheorghe Guşu s-a născut la 18 aprilie 19225 în comuna Havârna, judeţul Botoşani. După absolvirea şcolii primare în comuna natală, având în vedere rezultatele foarte bune la învăţătură şi fiind orfan de tată, este recomandat şi primit copil de trupă în Regimentul 29 Infanterie Dorohoi, de unde începe studiile liceale, pe care le absolvă cu examen de bacalaureat. Fiul regimentului era deja sergent în 1942. Urmează Şcoala Militară de Subofiţeri Activi de Infanterie Făgăraş şi revine comandant de pluton la regimentul din Dorohoi. Cu acest regiment face campanie în Est, de la Bug până în zona Târgu Neamţ şi apoi în Vest cu batalionul 9 Vânători de Munte, pe teritoriul României, Ungariei şi Cehoslovaciei.
veteran2După război a trecut în corpul ofiţerilor prin absolvirea, ca şef de promoţie, a Şcolii Militare de Ofiţeri Activi Infanterie Iaşi. În anul1956, la cerere, este mutat la Liceul Militar „Ştefan cel mare” Câmpulung Moldovenesc unde rămâne timp de 24 de ani. Este trecut în rezervă, tot la cerere, cu toate drepturile cuvenite militarului de o viaţă, decorat pentru merite pe front şi activitatea de serviciu cu 3 ordine şi 8 medalii diferite (/Sursa: Monografia Liceului Militar „Ştefan cel Mare”,autori – profesor Mihai Bejinaru şi col (r.) Doru Guşu).
Întâlnirea cu veteranul Gheorghe Guşu a fost posibilă cu sprijinul fiului acestuia, colonel (r.) Doru Guşu, ofiţer cu o activitate îndelungată în colegiul militar din Câmpulung Moldovenesc, preşedinte al filialei locale a Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*