Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Universitatea Ștefan cel Mare  sesizează Comisia Europeană pentru clasificarea incorectă primită de la Ministerul Educaţiei

usvUniversitatea „Ştefan Cel Mare” din Suceava va sesiza  Comisia Europeană față de  clasificarea incorectă  dată de Ministerul Educației  care a pus-o în categoria universităţilor axate numai pe educaţie. Rectorul  unității de învățământ superior de stat,  Valentin Popa  a declarat că această clasificare este în defavoarea universității sucevene în sensul că  are un efect negativ  asupra finanţării infrastructurii de cercetare. Deși ministerul de resort se justifică printr-un răspuns în  care se arată că așa s-ar fi  negociat cu  Comisia Europeană, răspunsul nu îl mulțumește pe Valentin Popa și consideră clasificarea dubioasă.
 Agenția   Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare  a publicat un ghid privind proiecte de investiții privind instituțiile publice și universități ale cărei prevedrei au ca efect interzicerea accesului la finanțarea publică a institutelor de cercetare pentru universitățile din categoria cărora face parte  și Universitatea Ștefan cel Mare. 
Rectorul universității sucevene a solicitat ministrului Sorin Câmpeanu eliminarea din ghidul solicitantului a criteriilor  referitoare  la clasificarea stabilită prin ordin de ministrul Daniel Funeriu deorece ghidul de finanțare mențoonat se referă la competiții care se vor derula ulterior, încetării valabilității datei acestuia.
„Am primit un răspuns la adresa oficială  adresată Ministerului Educației respectiv,    Agenția   Naționale pentru Cercetare Științifică în care ni se spune că așa au negociat cu cei de la  Comisia Europeană. Am sentimentul unui ,,deja vu,, pentru că tot așa ni s-a spus și la clasificare ,că există un raport al unei agenți  internaționale iar apoi, toți oficialii ministerului au declarat că așa ceva nu a exisat și acel raport nu se găsește nicăieri. Acum există o negociare. Cum a ajuns ca în acestă negociere să fie introdusă clasificarea  pentru care nu se găsește raportul internțional  este un mister. Am aflat că  au negociat și varianta inițială era doar pentru  primele 12 universități  și că cu  greu au fost acceptate și cele din categoria B. Nu știu dacă negociatorii respectivi au avut în vedere în primul rând această prioritate  a programului 2014-2020, pe această axă care vizează finanțarea în continuare a proiectelor care au fost finanțate în exercițiul financiar precedent  2007-2013, adică  asigurarea sustenabilității infrasturcurii de cercetare deja creată în programul  precedent.Ori infrastructura de cercetare deja creată în programul precedent nu a avut condiții de acces de acest gen, înseamnă că de fapt dacă acum introducem condițiile stricte asiguri o restricționare a finanțării unor proiecte în continuare. Cu alte cuvinte, negociatorii noștri și-au încălcat una din directivele principale  asumate de România în cadrul planului 2014-2020”,  a spus Valentin Popa.
Universitatea Ștefan cel Mare va informa Comisia Europeană despre clasificarea injustă făcută din „pixul domnului Funeriu”.
Eu cred că ar fi bine informată și Comisia Europeană despre acestă clasificare. Se pare că CE nu cunoaște faptul că oficialii români  ne- au declaarat că  nu există o bază,un raport al unui organism internațional. Această clasificare este făcută până la urmă dar nu există un raport,  doar din pixul domnului Funeriu  și ori una spun în plan intern despre această clasificare și altfel vorbesc în fața negociatorilor de la  Comisia Europeană,  ori  pur și simplu nu cunosc realitatea, și zic că trebuie să informăm și CE despre  lacunele acestei clasificări care se finalizează în anul 2015, dar  este perpetuată încă 6 ani”,  a conchis Popa. 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*