Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Zone periculoase în judeţ. Vezi localităţile „bogate” în muniţie neexplodată!

pirotehnist_85164500-300x168Două zone „bogate” în muniţie neexplodată sunt înregistare în registrele Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență în județul Suceava, rămasă din timpul conflictelor militare. Autorităţile judeţene atrag atenţia asupra riscurilor pe care le implică muniţia neexplodată. Acestea sunt reprezentate de neglijenţa în anunţarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, despre descoperirea de elemente de muniţie; lipsa sau insuficienţa informaţiilor referitoare la măsurile care trebuie luate în asemenea situaţii; nesupravegherea şi needucarea copiilor, în acest sens, precum curiozitatea deosebită manifestată atât de către copii, cât şi la adulţi. De asemenea, în categoria riscurilor intră folosirea elementelor de muniţie, în gospodărie, ca nicovale sau maiuri, accidentele fiind frecvente, potrivit sursei citate, şi ca urmare a publicităţii scăzute făcute acestora în mass media.           
 „Amplele acţiuni militare desfăşurate în timpul celor două războaie mondiale pe teritoriul judeţului au lăsat cantităţi importante de muniţii neexplodate, din motive tehnice sau ca urmare a situaţiilor schimbătoare de pe front”, se arată în Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, recent aprobat. În categoria amintită sunt incluse proiectile de artilerie de diferite calibre; grenade de mână ofensive şi defensive; mine antiinfanterie; lovituri antitanc; bombe de aruncător; bombe de aviaţie; focoase de artilerie; cartuşe de infanterie; capse, dar şi focoase de artilerie.
Acestea au fost descoperite cu prilejul lucrărilor agricole ori săpării fundaţiilor unor construcţii, la groapa de gunoi a localităţilor, în albiile râurilor şi pâraielor, la curăţarea unor fântâni, la societăţile de colectare fierului vechi; la stâne ori la modernizarea DN 17. Astfel, conform Planului de analiză şi acoperire a riscurilor, cele mai „bogate” în asemenea elemente de muniţie sunt zonele Rădăuţi-Solca şi Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, cu localităţile limitrofe.
Important este de menţionat că, în octombrie 2013, cu ocazia demarării lucrărilor de amenajare a depozitului ecologic de deşeuri de la Pojorîta, pe cele circa 9 hectare care fac obiectul  investiţiei cu fonduri europene au fost descoperite cantităţi importante de materiale de război. 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*