
„Amplele acţiuni militare desfăşurate în timpul celor două războaie mondiale pe teritoriul judeţului au lăsat cantităţi importante de muniţii neexplodate, din motive tehnice sau ca urmare a situaţiilor schimbătoare de pe front”, se arată în Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, recent aprobat. În categoria amintită sunt incluse proiectile de artilerie de diferite calibre; grenade de mână ofensive şi defensive; mine antiinfanterie; lovituri antitanc; bombe de aruncător; bombe de aviaţie; focoase de artilerie; cartuşe de infanterie; capse, dar şi focoase de artilerie.
Acestea au fost descoperite cu prilejul lucrărilor agricole ori săpării fundaţiilor unor construcţii, la groapa de gunoi a localităţilor, în albiile râurilor şi pâraielor, la curăţarea unor fântâni, la societăţile de colectare fierului vechi; la stâne ori la modernizarea DN 17. Astfel, conform Planului de analiză şi acoperire a riscurilor, cele mai „bogate” în asemenea elemente de muniţie sunt zonele Rădăuţi-Solca şi Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, cu localităţile limitrofe.
Important este de menţionat că, în octombrie 2013, cu ocazia demarării lucrărilor de amenajare a depozitului ecologic de deşeuri de la Pojorîta, pe cele circa 9 hectare care fac obiectul investiţiei cu fonduri europene au fost descoperite cantităţi importante de materiale de război.