Statuia lui Petru Mușat este plimbată dintr-un loc într-altul, iar consilierii locali de chinuie de ceva vreme pe de o parte cu banii care ar urma să fie cheltuiți, iar pe de altă parte cu locația. Joi, deliberativul local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru reamplasarea temporară a statuii lui Petru Muşat I, în apropierea Palatului Adminsitrativ din municipiul reședință de județ. Valoarea lucrărilor a fost stabilită la aproape 76.000 de lei și încă nu a fost făcut public în pușculița cui va ajunge frumoasa sumă alocată de Consiliul Local. Statuia este confecționată din bronz turnat și îl înfățișează pe voievod în picioare, cu spada în mâna dreaptă, apropiată de picior.
Statuia lui Petru Mușat plimbată pe bani publici. 76.000 de lei va costa reamplasarea ei
Monumentul din bronz a fost mutat în urmă cu 5 ani de pe esplanada Casei Culturii, la Muzeul Național al Bucovinei după ce a început construcția parcărilor subterane.
Investiția parcărilor a fost gata însă statuia nu a mai revenit pe esplanadă și a constituit subiectul unor discuții controversate ale consilierilor locali. Statuia urmează să fie amplasat în laterala Palatului Administrativ, pe un scuar din granit, însă nu va sta decât provizoriu, urmând a fi amplasată definitive la Curtea Domnească după renovarea și reabilitarea complexului. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, lucrările sunt programate să se desfășoare pe parcursul a două luni.
Statuia lui Petru I Mușat din Suceava este un monument din bronz închinat voievodului moldovean Petru I Mușat (1375-1391), care a fost realizat de către sculptorul Paul Vasilescu și dezvelit în anul 1976 în municipiul Suceava. Statuia este amplasată în Piața 22 Decembrie, lângă Casa de Cultură, în centrul orașului. Ea a fost mutată temporar în decembrie 2010 la sediul Muzeului Județean din Parcul Șipote-Cetate, până la finalizarea lucrărilor de construire a parcării subterane din piața centrală a orașului.
Statuia lui Petru I Mușat din Suceava a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească din Suceava și Biserica Mirăuți.
În anul 2008, primarul Ion Lungu și-a exprimat intenția de mutare a statuii lui Petru Mușat de pe esplanada Casei de Cultură în curtea Colegiului Tehnic care poartă numele voievodului (fostul Liceu Industrial nr. 2). În locul ei urma a fi înălțată Statuia „Bucovina înaripată”, monument al eroilor bucovineni. Ca urmare a protestului mai multor personalități locale printre care Mihai Iacobescu, președintele Societății de Istorie Suceava, Ștefan Purici, decanul Facultății de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare”, Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Ioan Scripcariuc, directorul Arhivelor Naționale Suceava, precum și IPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților,s-a renunțat la mutarea statuii lui Petru Mușat, noua statuie fiind înălțată la 28 mai 2009 vizavi de statuia voievodului.
Ca urmare a faptului că în Piața 22 Decembrie a început amenajarea unei întinse parcări subterane, la începutul lunii noiembrie 2010 autoritățile au intenționat transportarea statuii lui Petru I Mușat în Parcul Areni, dar în cele din urmă ea a fost transportată la sediul Muzeului Județean din Parcul Șipote-Cetate, pentru a fi curățată și păstrată. Lucrările la parcarea subterană au fost finalizate în 2012, astfel statuia urmează să fie readusă în Piața 22 Decembrie.
Tagged: petru musat, statuie, stiri, Suceava, SuceavaNews
Loading...
loading...
Stiri asemanatoare
Cum să previi pericolele la locul de muncă
14 ianuarie 2025Atenție la înșelăciunile prin WhatsApp! Ce este „Schema 1800”
14 ianuarie 2025Boala Kienbock
13 ianuarie 2025
- 27 martie 2015
- 223 vizualizări
- 1 Comentariu
Se vede că sunteţi de aceeasi factura cu diasporenii care si-au construit cariera dar si cultura generala pe display-ul tabletei sau telefonului mobil,intre doua runde de carat lazi cu mere sau saci cu carbuni prin ţările „civilizate”,in care scalvia a fost abolita doar pentru indigeni…
Pai, pe ce bani,daca nu publici,ati vrea dvs. sa se readuca statuia intr-un loc public,asa improvizat cum este?? Cand a fost mătrăşită de un primar imbecil, care a facut din Suceava un fel de Prelipca mai mare,la gunoi,nu v-aţi întrebat pe ce bani s-a facut? Cand s-au plantat in centrul Sucevei acele mostruozităţi,respectiv molia înaripată si oul închistrit,reprezentativ pentru arta populara a unei minorităţi,trambalate apoi fie pentru a fi ascunse de ridicolul public,fie pentru a crea aparenţe festiviste si ipocrizii politice,cam cât a costat?
Pentru un oras cu pretenţii minime ,identitatea urbana se certifica nu prin contrafaceri,prin statui comise pe baza de înlocuitori cum ar fi fibra de sticla (de ce nu rumeguş presat sau slănină sau zăpadă??)prin baruri familiale tuflite in buricul târgului sau gherete de lemn in care se vând marfuri contrafacute si nefiscalizate de catre santinelele mercantile ale pedelismului deghizat in liberalism…
Aceasta se afirma si se confirma prin monumentele istorice si de arta carora li se acorda respectul cuvenit parintilor fondatori,amplasate si conservate acolo unde au fost ctitorite sau in foruri publice,asa cum este cazul statuii lui Petri I Musat…
Comunistii de la Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste (!!!) ,asa cum erau ei,facuti pe banda rulanta la „Stefan Gheorghiu”,au stiut că „for public”,de la greci si romani incoace,înseamnă un spaţiu larg,destinat exclusiv accesului publicului,deschis,cu perspectiva vizuala vasta,in care tot ce este construit sau expus indeamnă la reflecţie si respect pentru inaintasi , determina o constiinta identitara si genereaza sentimente de atasament si idei nobile despre comunitate si viitorul sau…
Cum ar putea insa se intample asa ceva in Suceava,in care functia de arhitect-sef a constituit obiect al negocierilor subterane intre dusmani de pe raza capitalismului de cumetrie, aflati cu kuru-n doua barci,dupa principiul „do ut des”,adica tu imi dai mie tot ce stii sau ce ai de la PSD iar eu iti procur ţie funcţie pentru ginere si pedeapsa cu suspendarea executarii pentru tine?? Adeca neste chestii despre care numai dealu’,dâmbu si codrul des mai stiu amănunte,pentru ca noi sesizam doar vagi irizări in mostruozitaţile publice mentionate mai sus…
Cum sa arate altfel orasul care ar tinde sa devina „capitala culturala” a nu-stiu-ce,daca primarul cu studii la seral si potlogării la zi este preocupat mai degrabă sa nu-i supere pe deţinătorii prin uzurpare ai celeilalte jumataţi a Bucovinei,ukrainenii,cu care dumnealui este preten inca de pe vremea in care le vindea utilajele de la CCH cumparate pe dolari grei cu titlu de fier vechi,moment in care a devenit,spontan,un om bogat?
Ce le trebuie sucevenilor monumente ale inaintasilor,la ce serveste statuia aia de la cetate,a unui oarecare cocoţat pe cal,ce ciubuc,ce şpagă iese de acolo? Nu mai bine îl mutăm si pe acela la gunoi si facem acolo o cârciumioara care sa se numească,de exemplu,”PER-VERSUS” ?
Cum sa ai un centru ,un for public in care sa te inchini sau sa te bucuri de Ziua Nationala,cand spatiul public destinat unor simboluri este uzurpat de un tirbuşon butucanos,de o molie înaripată,careia trebuie sa i se precizeze printr-o placa inscriptionata care îi este menirea,pentru ca nu cumva publicul sa-i confunde faţa cu kurul?? Cand cultura municipala este manevrata,manipulata,de sfertodocti cu talente verificate de macaleandru,impostori care pescuiesc pe net imagini carora le atribuie titluri din burta si le confisca ca pe o plevusca oarecare,cuvenita primului venit din matca identitara a Bucovinei din Botosani?
Unde ati vazut dvs. vreun protest semnat de domnul Purici,cel fugarit din Ukraina natala de platile facute in cofraje de oua si vodka contrafacuta,facut fata de crimele culturale mai mult sau mai putin premeditate? Ati putea reproduce/cita macar unul dintre aceste proteste?
Ca daca ar fi sa-l plateasca in continuare ukrainenii sai,ar merita sa o faca in cofraje cu oua de strut si cisterne de vodka,pentru cine pricepe…
Vai tie,saraca tara a Moldovei,pe mainile cui ai incaput…
Ca daca o mai tinem asa,ca la o maine,am putea auzi imnul pedelist la intrarea in manastiri fara cruce si am putea vedea pe la primarii,foarte curand,primari care au sarit si peste faza cu liceul la seral si si-au cumparat diploma,pur si simplu. Sau diplomele,că se poartă,pana o sa se Poarta Alba,daca se indura Dumnezeu de noi…