În perioada 20-22 aprilie 2015, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Conferinței Internaționale „Jurisdicția constituțională”, se vor întruni plenurile Curților Constituționale din Republica Lituania, Republica Moldova și România. Evenimentul este organizat de Curtea Constituţională a României (C.C.R.) în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava – Departamentul Drept și Administrație Publică (FSEAP).
În contextul internațional actual, când legislațiile naționale trebuie să țină cont de specificul fiecărei societăți în parte, dar și de reglementările stabilite la nivelul Uniunii Europene, schimbul de experiență, dezbaterile între specialiști, consultarea actorilor interesați reprezintă o practică extrem de necesară și utilă. Din aceste considerente, evenimentul ce va fi organizat în viitorul apropiat în vechea capitală a Moldovei istorice vine să răspundă nevoilor „controlorilor” constituționalității legilor din statele membre UE și din cele care aspiră la statutul de candidat la aderare de a identifica cele mai bune practici în domeniu.
Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a exprimat încrederea că instituția pe care o reprezintă va fi o gazdă sinceră și un partener academic valoros pentru distinșii constituționaliști. Pentru USV, dar și pentru reprezentanții Curților Constituționale din cele trei state, conferința va fi un prilej binevenit pentru schimburile de idei și experiențe, o ocazie unică pentru studenți și profesori de a audia comunicări legate de cazuri și situații pe care le rezolvă cei care au fost îndrituiți de națiunile lor să vegheze la conformitatea demersului legislativ cu Constituția țării lor de origine.
Domnul Judecător Augustin Zegrean, Președintele Curții Constituționale a României, a salutat disponibilitatea manifestată de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava de a organiza reuniunea internațională a constituționaliștilor, exprimându-și încrederea ca întâlnirea din aprilie va marca începutul unei tradiții de schimburi de experiență pe probleme constituționale care să implice și mediul academic românesc.
Trebuie să menționăm faptul că în numeroase state există un for judecătoresc suprem, independent de puterile legislativă și executivă, care veghează la constituționalitatea legilor, a regulamentelor parlamentare și a ordonanțelor emise de Guvern în baza delegării legislative. Datorită diversificării activității economice, sociale, politice etc. a lumii moderne, din cauza necesității instituirii unor reguli de funcționare a mecanismelor și structurilor societății, legislația contemporană a unui stat este extrem de complexă și se îmbogățește cu fiecare zi. În acest ocean legislativ există riscul ca, uneori, legiuitorul sau inițiatorii unor acte legislative să nu se înscrie perfect în litera și spiritul Legii Fundamentale. Din acest motiv, apreciem că reuniunea plenurilor Curților Constituționale din Republica Lituania, Republica Moldova și România va avea efecte pozitive pentru teoria și practica statului de drept și va aduce beneficii reale procesului de formare și instruire în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a viitorilor specialiști în domeniul juridic.
Sursa: Comunicat de presă