Un proiect ambițios va fi derulat zilele viitoare la Centrul de Recuperare și Reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică, comuna Cornu Luncii, care urmărește integrarea persoanelor cu dizabilități prin deschiderea unui atelier de mobilă la standarde europene, calificarea beneficiarilor la locul de muncă prin confecționarea mobilierului de exterior. Proiectul intitulat „Social Economi 4 ALL”, este cofinanțat din fondul Social European prin Programul operațional Sectorial Dezvolatrea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni și este implementat de comuna Cornu Luncii, în calitate de solicitant, împreună cu parteneri naţionali: Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Fundația ECOTOP pentru Cultură și Educație Ecologistă Oradea, Asociația KULT-ART și Die Querdenker, partenerul transnaţional din Austria.
Persoanele cu dizabilități de la Sasca Mică vor face mobilier de exterior
Potrivit primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron , la atelierul de mobilă sau cooperativă cum a fost denumită în proiect vor fi cinci beneficiari din cadrul centrului iar acesta este un primul pas pentru incluziune socială a persoanelor adulte cu dizabilități.
„Ei vor fi calificați și vor fi salariați, fiind remunerați pentru munca depusă. Cum poți să îi integrezi dacă nu le dai un salariu, ei vor fi motivați acum să se poată întrețină, pentru a învăța să se administreze singuri, să devină independendenți. Ulterior, vom face și căsuțe în sat pentru ei. Oricum mulți s-au integrat, dar pentru aceasta trebuie depusă multă muncă și aceasta este făcută profesionist. Nu stau închiși în centru, se pot plimba, merge la magazin, la biserică, unii merg și acasă, se colaborează cu familia… Cam 50 de astfel de persoane în 3 ani sunt redate societății. Unii și-au întemiat familii, au copii .Necazul lor este că în viață nu au avut familii, au avut probleme sau o boală”, a spus primarul, care a lucrat alături de acești oameni mulți ani.
Atelierul va fi dotat cu utialaje performante iar mediul de lucru va fi la standarde europene. Mobila ar putea fi vândută pe piață, iar profitul va fi reinvestit în crearea de noi locuri de muncă.
La rândul său,Vasile Gafiuc, președinte Areas Suceava, care a lucrat la acest proiect, spune că problema Direcției de Asistență Socială este să le pună diagnosticul, iar „a noastră este să le vedem abilitățile. Prin cooperativă primesc și șansa de calificare.E foarte greu să te califici într-o meserie care se și caută.Comuna Cornu Luncii are o economie bazată am putea spune, pe prelucrarea lemnului, iar calificându-i în prelucrarea lemnului acești oameni au o șansă reală în viață pe de o parte le dăm odată și certificatul și testează ce înseamnă un loc de muncă real”.
Inițiatorii proiectului susțin că nu e o problemă pentru ei să facă mobilier, ci problema ar fi adaptarea lor al locul l de muncă unde un patron focalizat pe bani nu are răbdare să-i învețe să vină la program.
În cadrul aceluiași proiect, în comuna Dărmănești, se va încerca integrarea persoanelor cu venitul minim garantat , familii monoparentale, familii care au mai mult de 3 copii, iar la Oradea se va dezvolta o cooperativă pe domeniul spațiilor verzi unde grupul țintă este populația de etnie romă.
El a ținut să mai amintească că persoana cu dizabilități are nevoie de terapie ocupațioanlă iar beneficiarul final este mult mai bucuros când vede produsul valorificat.
„Este nevoie de acest circuit al produselor finale, vedem dacă acest produs expus la târguri, dar nu neapărat are valoare însă mobilierul se va vind. Vrem să reintroducem ucenicia pentru a avea această calificare subvenționată de stat. Legea ucenicei care nu este aplicabilă… toate fabricile unde s-ar putea implementa nu îndeplinesc condițiile de formatori de formare profesională ori noi de la început vrems să facem cooperativa să fie și furnizor de formare profesională”, a mai spus Vasile Gafiuc.
Tagged: Cornu Luncii, Gheorghe Fron, stiri, Suceava, SuceavaNews
Loading...
loading...
Stiri asemanatoare
Tremorul în afecțiunile neurologice
26 noiembrie 2024Patru femei prinse cu haine și parfumuri contrafăcute
21 noiembrie 2024FOTO Copaci rupți de zăpadă la Suceava. Opt mașini au fost avariate
21 noiembrie 2024
- 15 martie 2015
- 205 vizualizări
- Fără comentarii