Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Amenzi grele pentru firmele care îşi duc clienţii în eroare

baniÎncepând cu data de 14 martie 2015 intră în vigoare Legea nr. 33/2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor; după intrarea acestuia în vigoare, documentul va modifica substanțial amenzile aplicate comercianților care utilizează practici înșelătoare sau agresive pentru a-și prezenta produsele.
Mai exact, firmele vor primi amenzi cuprinse intre 5.000 si 100.000 lei pentru folosirea unor practici comerciale înșelătoare. De asemenea, cele care aplică practici comerciale agresive vor risca amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei.
Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii prevede că o practică comercială este înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice situație, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile prezentate sunt corecte.
O practică comercială este agresivă dacă, în contextul prezentării situației de fapt și ținând cont de toate caracteristicile și circumstanțele, limitează sau este susceptibilă să limiteze în mod semnificativ libertatea de alegere sau comportamentul consumatorului mediu cu privire la produs, prin hărțuire, constrângere, inclusiv prin utilizarea forței fizice sau prin influența nejustificată și, prin urmare, determină sau este susceptibilă să determine consumatorul să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*