Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Polițist condamnat pentru abuz în serviciu şi luare de mită

politist_arestatUn polițist din Salcea a fost condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare, după ce Tribunalul Suceava l-a găsit vinovat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și luare de mită. Grădinariu Sergiu Alin, agent de poliție la orașul Salcea, s-a ales și cu interzicerea unor  drepturi între care  dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia în exercitarea căreia a săvârşit infracţiunea – funcţia de organ de poliţie precum și revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii aplicate în caz de săvârşire din nou a unei infracţiuni. Totodată,Tribunalul Suceava  a respins  ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată de persoana vătămată Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

like-facebookTrebuie amintit că agentul de poliție  Grădinaru Sergiu Alin  a fost dat pe mâna anchetatorilor – procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru că a luat acum doi ani o şpagă ridicolă de 50 de lei. Dosarul său a fost trimis în judecată în vara anului trecut, în luna iunie, când opinia publică suceveană era bulversată de arestarea şefului secţiei de cercetări penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu şi de aceea acest eveniment nu a beneficiat de publicitatea cuvenită în presa locală la vremea respectivă. Conform datelor din rechizitoriu, Sergiu Alin Grădinaru a oprit în trafic un bărbat căruia i-a reproşat că nu se aprinde un beculeţ semnalizator şi nu s-a lăsat până când nu a primit şpagă 50 de lei, în bancnote de căte 10 lei. Soferul a plătit şpaga, iar câteva sute de metri mai departe a sunat la 112 şi l-a dat în vileag pe agentul de poliţie. A urmat ancheta şi, după un an, trimiterea în judecată a subofiţerului de poliţie.

Subofițerul de poliție, potrivit aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada ianuarie – mai 2013, a constatat în zona de competenţă săvârşirea de către conducătorii auto Raţă Marian Bogdan, Paşniciuc Dumitru, Guguluşi Petrea, Petrariu Daniel, Hănescu Marian, Marcu Aleodor şi Dragomir Cristian a unor fapte de natură contravenţională, respectiv că au circulat cu autovehicule având defecţiuni la sistemul de iluminare şi au folosit sisteme de iluminare neomologate – faruri tip xenon, şi nu a procedat la sancţionarea acestora pentru abaterile comise la regimul rutier, modalitate prin care a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale persoanei juridice în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea şi totodată, a obţinut un folos necuvenit pentru contravenienţi, aceştia nefiind sancţionaţi cu puncte amendă, puncte penalizare şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

Rechizitoriul procurorilor

 

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava  în seara zilei de 13.05.2013, polițistul  a procedat la oprirea regulamentară, în zona de competenţă, a autoturismului marca Dacia Logan cu nr. de înmatriculare BT 23 UNU condus de Dănilă Andrei şi deşi, a constatat că avea defecţiuni la sistemul de iluminare  şi folosea un sistem de iluminare neomologat, a primit de la conducătorul autoturismului suma de 50 lei pentru a nu-şi îndeplini corespunzător atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu proceda la sancţionarea contravenţională a acestuia şi la reţinerea certificatului de înmatriculare în două infracţiuni după cum urmează: infracţiunea de luare de mită. El a procedat la oprirea regulamentară, în zona de competenţă, a autoturismului marca Dacia Logan cu nr. de înmatriculare BT 23 UNU condus de Dănilă Andrei şi a primit de la conducătorul autoturismului suma de 50 lei pentru a nu-şi îndeplini corespunzător atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu proceda la sancţionarea contravenţională a acestuia şi la reţinerea certificatului de înmatriculare deşi a constatat că avea defecţiuni la sistemul de iluminare – farul stâng nefiind în stare de funcţionare şi folosea un sistem de iluminare neomologat – faruri tip xenon  şi infracţiunea de abuz în serviciu -a procedat la oprirea regulamentară, în zona de competenţă, a autoturismului marca Dacia Logan cu nr. de înmatriculare BT 23 UNU condus de Dănilă Andrei şi deşi, a constatat că avea defecţiuni la sistemul de iluminare – farul stâng nefiind în stare de funcţionare şi folosea un sistem de iluminare neomologat – faruri tip xenon, nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu în sensul că nu a procedat la sancţionarea contravenţională a acestuia şi la reţinerea certificatului de înmatricularea).

Pedepse contopite

Condamnă pe  polițist sub aspectul infracţiunii de luare de mită la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare și  interzicerea  unor drepturi și sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu  la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare și interzirea unor drepturi,  instanța constată că cele două infracţiuni sunt concurente astfel că  contopeşte cele două pedepse, inculpatului urmând a i se aplica pedeapsa rezultantă de 3 (trei) luni închisoare și . suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate, pe o durată de 2 ani şi 3 luni, ce constituie termen de încercare .


Loading...

loading...

2 Comentarii

  1. cristi says:

    Din orașul salcea domnul reporter nu de la orașul salcea

    Răspunde

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Polițist condamnat pentru abuz în serviciu şi luare de mită | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*