Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

Șeful Ocolului Silvic Fălticeni, cei cinci pădurari şi marele proprietar de păduri din Preuteşti, lăsaţi liberi 

Şef Ocol Silvic Fălticeni

Şef Ocol Silvic Fălticeni

Tribunalul Suceava a dispus, luni, cercetarea în stare de libertate lui  Ciprian Cihoski, consilierul personal al primarului din Preuteşti şi moştenitorul unei baronese, împreună cu şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Barna Nistor, precum şi lucrătorii silvici Costică Nicolaevici, Petru Marişca, Cezar Ungureanu, Cezar Pavăl şi Lucian Pîslaru după ce Judecătoria Fălticini decisese prelungirea măsurii  arestul la domiciliu  cu încă  de 30 de zile.

Dlike-facebookupă mai bine de două ore de audieri în Camera de Consiliu a Tribunalului Suceava, instanța a decis ca aceștia să fie trimiși acasă  și cercetați în stare de libertate. Cele șase  persoane sunt acuzate că în perioada 2009 – 2014 au tăiat din pădurea din Preuteşti moştenită de Cihoski peste 7.000 de arbori, paguba totală ridicându-se la suma de un milion de lei. Infracţiunile reţiunute în sarcina celor şapte sunt de „tăiere fără drept de arbori”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „abuz în serviciu”, precum şi alte infracţiuni asociate regimului silvic. După deliberări care s-au incheiat joi noapte în jurul orei 23.30, judecătorii fălticeneni au decis  ca toti cei șase suspecți să-și  petreacă următoarele 30 de zile în arest preventiv.
Amintim că peste 50 de poliţişti suceveni şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava au făcut la începutul lunii februarie   12 percheziţii şi descinderi în municipiile Suceava şi Fălticeni, printre locaţiile percheziţionate aflându-se Ocolul Silvic Fălticeni şi Primăria Preuteşti. Judecătoria Fălticeni a emis şapte autorizaţii de percheziţie, fiind vizaţi funcţionari din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni şi a cantoanelor silvice arondate. Acuzaţiile din dosar sunt de tăiere ilegală de arbori, abuz în serviciu, infracţiuni de fals, precum şi infracţiuni asociate regimului silvic. Prin activitatea lor infracţională, cei şapte suspecţi care au fost duşi la audieri cu mandate de aducere, au creat un prejudiciu estimat la circa un milion de lei.
Oamenii legii au stabilit că în perioada 2010 – 2014, Ciprian Stefan Cihoski, consilierul personal al primarului Ion Vasiliu din Preuteşti, a hotărât să vândă ilegal lemnul rezultat din tăierea ilegală de arbori de pe o suprafaţă de circa 170 de hectare de pădure pe care a moştenit-o de la mama sa adoptivă, contesa Wanda Cihoski care i-a lăsat moştenire circa 800 de hectare de pădure în zona Preuteşti, Basarabi, Huşi, precum şi în zona municipiului Paşcani, din judeţul Iaşi. Suprafaţa de pădure era situată pe raza administrativ – teritorială a comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de Costică Nicolaievici şi Petru Marişca, ambii având funcţia de pădurari în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni. În luna septembrie 2009, fără ca Cihoski să fi făcut vreo solicitare de marcare a arborilor, Constantin Barna Nistor, în calitate de şef al Ocolului Silvic Fălticeni, a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia Lucian Pîslaru – în calitate de tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu Alin N., Gheorghe P., Ion P. şi Costel V., care au marcat 1.121 de arbori. Ulterior, şef Ocolului Silvic Fălticeni a emis şi o autorizaţie de exploatare către SC Dever COM SRL, Fălticeni, o firmă care figurează fără salariaţi, deşi ştia că lemnul urma să fie exploatat de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.
 Prin aceeaşi metodă, de întocmire de acte false şi atribuire fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniul, în anul 2010 au fost marcaţi şi tăiaţi 883 de arbori, în perioada 2011 – 2012 peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori. Astfel, în perioada 2009 – 2014, pentru a se tăia ilegal arbori, Cihoski, Nistor şi compania au folosit această metodă de nu mai puţin de 16 ori. Lemnul tăiat ilegal a fost vândut către diferite persoane de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. Anchetatorii au stabilit că prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior vânduţi peste 2.000 de metri cubi de material lemnos.  
Cheltuielile judiciare avansate pentru soluţionarea contestaţiilor formulate de către inculpaţi, rămân în sarcina statului, din care suma de 100 de lei, reprezentând avocat desemnat din oficiu pentru inculpatul Cihoski Ciprian Ştefan, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Suceava.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*