Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Primarul din Siret prezent la Conferinţa internaţională „Europa din Carpaţi” din Polonia

popoiuIn data de 28 februarie Parlamentul polonez a organizat in localitatea Przsmysl din Polonia Conferinta internationala “Europa din Carpati”, fiind invitate 6 tari reprezentative pentru tematica aleasa: Slovacia, Ungaria, Serbia, Cehia, Ucraina si Romania. Invitatii au fost reprezentanti ai parlamentelor din tarile respective, primari, rectori, conducatori de institutii si reprezentanti ai ONG-urilor ”Euroregiunea Carpatica” din aceste tari.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Siret, paleta discutiilor a fost una complexa si ofertanta, temele abordate dorind sa ofere o imagine comprehensiva asupra regiunii, unicitatii, dar si potentialului ei. Printre temele abordate se numara: turismul, ecologia, statistica, voluntariatul, brandul carpatin etc. O parte importanta a ordinii de zi a fost discutarea infiintarii unei Adunari Parlamentare a Carpatilor, dupa modelul care functioneaza in Europa in diferite areale: Marea Neagra, Marea Mediterana, Muntii Alpi, Dunarea. Aceasta discutie preliminara a avut ca scop asigurarea premiselor pentru o dezvoltare integrata a acestei zone si sustinerea pe viitor a Euroregiunii Carpatice in cele 4 tari membre ale UE (Polonia, Romania, Slovacia, Ungaria), dar si celelalte trei tari non-UE (Ucraina, Belarus si Serbia).

„Cred ca poate reprezenta un exemplu pentru Romania faptul ca motorul acestei initiative este Polonia, tara ce intreprinde actiuni in aceasta directie inca de 7-8 ani in urma, realizand necesitatea dezvoltarii regionale unitare si faptul ca mai multe state pot avea de castigat din acest mod de lucru. Unul dintre scopurile finale ale acestui preoiect este ca acesta sa devina functionabil in toate statele enumerate si organismul nou creat sa poata accesa fonduri europene, incepand cu 2020. Este util de mentionat faptul ca, in Romania, orasul Siret a fost implicat activ in aceste demersuri inca din 2011, existand un ONG care promoveaza scopurile si actiunile “eurocarpatice” si o serie de contacte multilaterale stabilite intre orasele implicate in acest macro-proiect. Participarea Romaniei a capatat, de aceasta data, o alta semnificatie prin implicarea domnului deputat PNL Radu Surugiu, initiindu-se astfel un alt nivel al cooperarii transcapatice, dar si o implicare mai activa a tarii noastre in aceasta initiativa extrem de promitatoare pentru viitor”, susţine primarul din Siret, Adrian Popoiu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*