Miercuri 22 Mai 2024, Actualizat acum 142 zile 12:00 am

Bătaie de joc! Într-o localitate din judeţ, o şcoală se prăbuşeşte, iar alte două au fost abandonate

scoala mironu (11)O școală veche de peste 120 de ani riscă să se prăbușescă, iar o altă unitate de învățământ cu două corpuri, de asemenea degradate, a fost abandonată din lipsă de fonduri.
Acesta este tabloul Școlii generale cu clasele I-IV  din satul Mironu, Valea Moldovei.
Peste 300 de copii învață în trei schimburi într-un imobil  de peste un secol de existență care nu a fost niciodată renovat și reabilitat.
În doar cinci săli de clasă, copiii  se îngrămădesc să învețe tainele abecedarului și tabla înmulțirii.
like-facebookCe este mai jalnic este că peste 200 de copii care ar trebui să meargă la grădiniță nu o fac din lipsă de spațiu. Ignoranța autorităților nu are margini. Copiii nu au unde se spăla pe mâini, iar WC-ul amenajat din scânduri arată jalnic.
scoala mironu (1) Cei responsabili cu finanțarea și-au luat mâna de pe investiție și se fac nevăzuți. Autoritățile județului apar doar în campanie electorală cu promisiuni. La Mironu, din cei 600 de copii, 97 la sută sunt de etnie romă. Prețiozitatea unui discurs electoral dispare atunci când vezi unde studiază 300 de copii, iar alții 200 sunt discriminați pe motiv că nu au spațiu.
Primarul comunei, Constantin Moroșan, a făcut adrese peste adrese către Ministerul Educației Naționale și către Ministerul Finanțelor Publice în care a solicitat bani pentru continuarea lucrărilor, însă într-o ultimă adresă venită pe adresa Primăriei se specifică că pentru anul 2015 sunt bani pentru continuarea lucrărilor.
Un document în bătaie de joc pentru că despre alocarea fondurilor, spune edilul comunei, nimeni nu vorbește și nici nu crede că vor ajunge bani prea devreme pentru ca lucrările să fie continuate.scoala mironu (6)
 „Am făcut numeroase adrese către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor, am adus la faţa locului pe preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor şi pe deputatul Ioan Stan, chiar şi Ovidiu Donţu, care au spus că ne vor sprijini, dar deocamdată totul a rămas la stadiul de vorbe. Firma care a venit să lucreze a ridicat doar câţiva stâlpi şi a dispărut fără să mai dea niciun semn”, a declarat primarul Constantin Moroşan.
Școală începută  cu finanțarea Băncii Mondiale,  însă nimeni nu știe câți bani s-au cheltuit
scoala mironu (2)În anul 2011, a fost încheiat contractul de execuție și a fost emisă autorizația de construire a obiectivului „Demolare și reconstruire școală cu clasele I-IV” , sat Mironu, comuna Valea Moldovei, finanțat de Banca Mondială prin proiectul PRNS. Proiectant general al lucrării a fost SC Neo Cons SRL Iași, iar antreprenor Branpis SRL Bacău, aceasta din urmă a câștigat lucrarea de la Ministerul Educației. Cât a intrat în pușculita firmei băcăuane, conducerea Primăriei Valea Moldovei nu știe, cert este că aceștia au început lucrările și le-au abandonat. Din investiția care urma să fie o școală modernă sunt doar câțiva stâlpi din beton. De altfel, Branpis câștigase un contract de la Ministerul Educației  ce viza reabilitarea a 18 școli din mai multe județe din Moldova, însă, prin stratagema subcontractărilor repetate, lucrările au fost încredintate în  final unor societăți anonime, incapabile să ducă la bun sfârșit proiectul.
De modernizarea școlilor s-a ales praful și pulberea, mii de elevi din diferite comunități arondate județelor Moldovei fiind afectați. Numai că firma băcăuană și-a bătut joc de milioanele de euro împrumtați de statul român în vederea modernizării unor școli. Cert este că din drum, localnicii din Mironu pot vedea doar niște stâlpi din beton care nu se știe când vor mai face parte din structura de rezistență a viitoarei școli moderne. Branpis a dat faliment, iar banii primişi de la MEN au fost cheltuiți fără ca conducerea societății să fie trasă la răspundere. 

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Focar de oreion la Valea Moldovei. Autorităţile sunt în alertă! | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*